La vendrellenca Yasmina Cánovas, candidata al Premi Nobel de la Pau per partida doble

Yasmina Cánovas en una de les seves accions com a cooperant a Sierra Leone.
13/11/2023 - 17:30h

Com a promotora d’un nou concepte de cooperació per al desenvolupament, ha estat proposada per l’exgovern de Sierra Leone i una universitat finlandesa

La vendrellenca Yasmina Cánovas, activista, consultora social i escriptora, ha estat doblement nominada com a candidata al Premi Nobel de la Pau 2024, prestigiós reconeixement mundial que es lliurarà el 10 de desembre de l’any que ve a la capital de Noruega, Oslo.

Ha estat proposada tant des d’un país del sud, Sierra Leone, en una petició demanada pel grup parlamentari APC (All People’s Congress) que va governar en aquest país africà del 2007 al 2018; com des d’un país del nord, concretament per iniciativa de Teivo Teivainen, professor de Política Mundial a la Universitat d’Helsinki (Finlàndia) i director fundador del Programa sobre Democràcia i Transformació Global a la Universidad Nacional de San Marcos de Lima (Perú).

El motiu del reconeixement a Yasmina Cánovas és el d’haver protagonitzat un gir revolucionari al concepte i l’execució de la cooperació per al desenvolupament. Així, ha deixat de banda els projectes paternalistes i de curt termini com poden ser les subvencions puntuals a iniciatives al Tercer Món, i ha apostat per la motivació com a eina fonamental per desenvolupament del país; en aquest cas, de Sierra Leone.

El seu discurs inspirador, que ha comptat també amb la seva parella, l’excantant del grup Lax’n’Busto del Vendrell Pemi Fortuny, ha tingut un impacte significatiu a les escoles i entre els joves, donant-los esperança i ànim per perseguir els seus somnis.

L’últim discurs fet per Cánovas a l’esmentat país africà va aglutanar 1.200 joves a Tonko Limba, Madina Junction, en un acte emotiu que va arribar al cor no només del joves sino també profesors i líders comunitaris.

Cat Radio Barming 106.8 FM

A més, Yasmina Cánovas va crear l’any 2010 amb Pemi Fortuny una ràdio a Sierra Leone, l’emissora Cat Radio Barming 106.8 FM, que va començar a emetre amb finalitats educatives, sanitàries i de reconciliació de la població i que ara s’ha convertit en un puntal de motivació pel país. El seu programa ‘Empowerment Express: Fueling Dreams and Action in Sierra Leone’ ha estat un èxit rotund, arribant a una audiència potencial de dos milions de persones. En el moment que Cánovas i Fortuny van endegar el projecte de la ràdio podien arribar a unes 120.000 persones, però posteriorment s’ha ampliat notablement el seu radi d’influència. A més, van aconseguir canviar una llei estatal -aprovada el 19 de setembre del 2010- per poder disposar de la llicència d’emissió.

Val a dir, a més, que aquesta ràdio a Sierra Leone va jugar un paper crucial durant l’epidèmia de l’èbola l’any 2014, atesa la difusió d’un contingut estratègic de mesures d’higiene personal i altres que van contribuir a evitar qualsevol contagi en la seva àrea de cobertura. Pel seu compromís en l’educació i la motivació per prevenir els embarassos en adolescents, la ràdio Cat Radio Barming 106.8 FM va ser guardonada amb un premi de BBC Media Action. La prestigiosa emissora britànica va comprovar com en l’àrea d’influència de la ràdio creada per Yasmina Cánovas i Pemi Fortuny l’èbola va tenir una incidència molt menor que a la resta de zones on es va produir l’epidèmica.

La trajectòria de Yasmina Cánovas a Sierra Leone comença l’any 2005, treballant al costat del seu company vendrellenc i del missioner Chema Caballero, qui va rehabilitar a més de 2.000 exnens soldats, transformant les seves vides i contribuint a la construcció d’un futur més esperançador per a Sierra Leone.

“Posem Sierra Leone al mapa”

Yasmina Cánovas ha comentat al 3d8 la seva satisfacció per la doble nominació al Premi Nobel de la Pau, sobretot per ser una proposta que arriba des de dos països diferents i, a més, perquè “és bo perquè ajuda a parlar de Sierra Leone, un país que està molt bé”. “Havia estat invisibilitat al món i s’hi fan molts projectes, i la nostra feina és diferent de la cooperació paternalista més habitual i que mina l’autoestima de la gent, sinó que és motivacional i a més de la feina que fem a la ràdio anem a les escoles”, afegeix Cánovas, que continua: “En comptes de donar-los peixos o ensenyar-los a pescar, el que fem a Sierra Leone és animar i motivar la gent perquè agafin les barques. És un gir a la cooperació habitual i funciona millor perquè hi ha més persones implicades”.

En la conversa amb el 3d8, Yasmina Cánovas també explica que fa unes setmanes que es va dur a terme un programa pilot de 10 setmanes a la ràdio que va crear a Sierra Leone sobre motivació, la qual cosa va ser un èxit i va implicar la vintena de persones que treballen a l’emissora africana. En els propers mesos, probablement el febrer del 2024, Cánovas i Pemi Fortuny hi promouran un “gran event motivacional”.

Un premi creat el 1901

El Premi Nobel de la Pau es va crear a la capital noruega ja fa més d’un segle, concretament l’any 1901, per reconèixer les persones que han treballat “més o millor en favor de la fraternitat entre les nacions, l’abolició o reducció dels exèrcits existents i la celebració i promoció de procesos de pau”.

El municipi del Vendrell, com ara és el cas de Yasmina Cánovas -per bé que va néixer a Barcelona, fa dècades que viu entre la capital del Baix Penedès i Sierra Leone i d’altres indrets del món-, ja havia estat a les travesses per a la concessió del premi. Va ser concretament l’any 1958, quan el mestre Pau Casals va ser finalista per la seva lluita en favor de la pau, en contra de les dictadures i les ajudes als refugiats.

Ara fa un any, el 3d8 va entrevistar Yasmina Cánovas amb motiu de la publicació de la seva trilogia literària ‘Muta, Renace y Vive’, fruit precisament de la seva tasca com a cooperant a Sierra Leone i a d’altres països del món.

També et pot interessar

Comentaris

1336