Ametller Origen: 38 hectàrees per oferir-te les millors varietats de carbassa

07/11/2023 - 09:00h

Article de l’empresa penedesenca sobre un dels seus productes agrícoles emblemàtics

De polpa ataronjada i pell gruixuda, la carbassa és una hortalissa típica de tardor, molt apreciada pel seu sabor dolç i la seva versatilitat a la cuina. A continuació t’expliquem on les cultivem i com ho fem perquè siguin tan bones.

38 hectàrees de camps propis

Actualment, a Ametller Origen tenim plantades carbasseres als nostres camps propis de Viladecans, al Baix Llobregat, i a Camarles i l’Aldea, a les Terres de l’Ebre, en un total de 38 hectàrees. En tots aquests camps cultivem diferents varietats de carbassa: una de més petita, per elaborar les nostres cremes i sofregits, necessaris a l’obrador; una de mida mitjana, que és la que venem a les nostres botigues, i una de més grossa, que és la que després venem trossejada.

Per incrementar el nombre de carbasses als nostres camps i que siguin més bones, utilitzem panells d’abelles que poŀlinitzen les plantes i fan que augmenti la producció.

Collita manual i aspecte visual

Tal com expliquen els nostres pagesos, la recoŀlecció de les carbasses es fa de manera manual; com fem amb la majoria de les fruites, les verdures i les hortalisses de collita pròpia. No obstant això, i a diferència d’altres fruites i verdures en què utilitzem el tacte per saber quan es troben en el seu punt òptim de maduració, amb les carbasses ho fem a través de la vista. És a dir, a mesura que una carbassa madura, la seva pell es va tornant més ataronjada i marronosa. Quan ho està del tot i té el calibre que volem, és el moment de collir-la. Una altra manera de saber que està al punt és quan la tija s’ha assecat del tot. Un cop recoŀlectades les guardem en magatzems ben secs i amb molta ventilació i, en menys de 12 hores, les enviem a botigues perquè puguis gaudir de les millors carbasses.

Com guardar-les a casa?

Un cop hem comprat la carbassa, la millor manera de guardar-la a casa és en un lloc sec, però ventilat. És una hortalissa poc exigent pel que fa a temperatura, però sí que és important que l’espai no sigui humit.

Així són els nostres camps de carbasses!

Comentaris