Som Poble-ERC critica un augment del 40% en el rebut de l’aigua al Vendrell

El regidor portaveu de Som Poble-ERC del Vendrell, Alfonso González, en una roda de premsa aquest dilluns.
06/11/2023 - 19:52h

L’augment “desmesurat”, segons el grup de l’oposició, és perquè “de manera incomprensible no s’han tocat les tarifes els darrers 13 anys”

El grup municipal de Som Poble-ERC al Consell d’Administració d’Aigües del Vendrell, l’empresa que gestiona el servei al municipi del Vendrell, ha criticat un augment del 40% en el rebut per a l’any que ve i afirma que l’augment arriba a un 900% en el cas del primer tram de consum, fins als 7 m3 mensuals i imprescindible per a la vida diària.

“Aquest desmesurat increment també és conseqüència de la deixadesa i la mala gestió del PSC durant tots aquests anys, en que de manera incomprensible no s’han tocat les tarifes els darrers 13 anys ni s’han tingut clars els objectius del govern de l’aigua al Vendrell i de les que des de Som Poble-ERC no ens podem fer responsables”, afirma el grup, únic que va votar en contra de la proposta del govern del PSC-PP, atès que la resta de grups de l’oposició no són al consell de l’empresa pública.

Els motius pels quals Som Poble-ERC afirma que s’oposa a l’increment de tarifes són els següents:

  1. No s’han complert els objectius que van comprometre’s en constituir Aigües del Vendrell el 2016 el PSC i Aqualia, en que preveien assolir un rendiment de la xarxa el 2021 del 75%. Objectiu molt lluny de complir-se: segons el Pla de conservació de l’aigua el rendiment real el 2021 va ser només del 61%. Aquesta baixa eficiència de la xarxa té un cost estimat de més de 600.000 euros anuals
  2. Els cinc milions d’euros del cànon inicial que va oferir Aqualia no es van invertir en projectes per reduir les fuites a la xarxa ni a moderar els consums, sinó que es van utilitzar per tapar forats de l’Ajuntament. Ara aquest préstec es retorna amb quotes que s’eleven a 250.000 euros anuals.
  3. L’increment de tarifes ve donat entre d’altres qüestions per cobrir en cinc anys els 685.000 de pèrdues acumulades dels exercicis del 2021 i 2022. Però no es tenen en compte els 400.000 euros de pèrdues que es preveuen per aquest 2023, per la qual cosa caldran nous increments en els propers anys.
  4. Es preveu una partida addicional de 75.000 euros per pagar el préstec per construir una nova seu d’Aigües del Vendrell. En l’actual context és una proposta totalment fora de lloc i allunyada de les prioritats en el govern de l’aigua que són la reducció de les fuites i incidir en la moderació dels consums.
  5. Es preveu comprar més aigua de l’Ebre a través del CAT: 600 milions de litres anuals més amb un cost de més de 400.000 euros/any. D’aquesta aigua, 200 milions es perdran per les fuites de l’obsoleta xarxa de distribució, i tenint en compte que és cinc vegades més cara que la que s’obté dels pous, la urgència d’invertir fortament en reparar les fuites és fa encara més evident.
  6. No s’estan aprofitant bé els ajuts d’altres administracions. S’ha deixat passar una subvenció de l’ACA de fins a 300.000 euros (que es va aprovar en el ple d’agost que es demanaria) i l’ajut que es vol sol·licitar al Ministerio de Transición Ecològica i la inversió per l’any vinent es dirigeix només a renovar comptadors i no en reparar les pèrdues de les canonades.
  7. L’increment de les tarifes no és progressiva i penalitza de forma desproporcionada els consums bàsics del primer bloc que s’incrementa un 900% i molt poc els consums excessius dels blocs a partir dels 7 metres cúbics/mes . Això comportarà dificultats a les persones més vulnerables. I en són tan conscients que incrementen fins a 30.000 euros la partida per ajuts socials. Si s’hagués incrementat la tarifa progressivament amb l’IPC des del 2011 no ens trobaríem en aquest increment desmesurat en un context econòmicament incert i difícil com l’actual.
  8. S’incorpora una taxa de clavegueram de 3 euros mensuals que fins ara no es repercutia en els rebuts.

Impostos i taxes

Des del grup Som Poble-ERC, d’altra banda, s’ha criticat que el govern hagi “decidit seguir pujant impostos i taxes a les famílies vendrellenques per tapar el forat de més de 5,5 milions d’euros del pressupost municipal”.

“Després de pujar un 30% de la taxa d’escombraries, d’incrementar l’IBI fins a 7 centèsimes del màxim legal, ara proposen una pujada inassumible del rebut de l’aigua i recuperar la taxa de clavegueram per a les persones físiques, a l’espera de noves pujades d’altres preus de serveis municipals, com les tarifes de les activitats esportives”, conclou el principal grup de l’oposició municipal vendrellenca.

També et pot interessar

Comentaris