L’ACA anuncia una inversió global de 6 milions d’euros per millorar el tractament de l’aigua al Baix Penedès
S’actuarà a la depuradora comarcal, en el sistema per bombejar-li l’aigua i, sobretot, per evitar la salinització de les canonades al litoral del Vendrell
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, va visitar divendres la comarca del Baix Penedès i va anunciar un important paquet d’inversions d’aproximadament 6 milions d’euros per millorar el tractament de l’aigua regenerada a través de l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de la comarca, ubicada al municipi de Santa Oliva. Les actuacions s’allargaran anys i, per exemple, afectaran uns 4 quilòmetres dels 7 que tenen els diferents trams del passeig marítim del municipi del Vendrell. Amb tot, es preveu que als estius no s’hi treballi per evitar en el possible els inconvenients a la ciutadania en plena temporada turística.
Reyes va fer una visita a l’equipament que compta amb un sistema d’autoconsum del 60%, mitjançant plaques fotovoltaiques; i posteriorment va ser a la mateixa franja marítima del Vendrell, on s’hi faran inversions per evitar la salinització per l’estat de les canonades d’aigües; la platja de les Madrigueres i el Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP), on es va reunir amb el Consell d’Alcaldes del Baix Penedès i pagesos que li van reclamar poder utilitzar l’aigua depurada.
De la seva banda, l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, va voler destacar l’aposta municipal d’invertir en sistemes ambientals i ecològics “en el que diem transformació verda”, i garantir d’aquesta manera, per exemple, que el tractament de l’aigua permeti “que tingui una segona vida i la poguem reaprofitar”. El consistori vendrellenc contribuïrà en aquestes millores amb una inversió d’uns 2 milions dels esmentats 6 milions d’euros necessaris.
En una trobada amb la premsa a la plaça Germans Trillas de Coma-ruga, el director de l’ACA va avançar la signatura de convenis amb el CCBP i l’Ajuntament del Vendrell per invertir en projectes de millora dels col·lectors de clavegueram que van paral·lels al mar, la qual cosa farà que l’aigua pendent de tractar a l’EDAR de Santa Oliva hi arribi “amb menys conductivitat; que serà més fàcil de tractar i serà més bona i més econòmica de cara també a l’agricultura”. Actualment, l’estat dels col·lectors fa que s’hi filtri molta aigua de mar i, per tant, l’excés de salinització dificulta la regeneració de l’aigua un cop és bombejada fins a la depuradora comarcal. La intenció és millorar força l’estat de l’aigua abans no arriba a la planta de tractament.
La reducció en el cost econòmic de tractar l’aigua a l’EDAR de Santa Oliva farà que, segons el director de l’ACA, “poguem destinar els diners a fer altres actuacions”.
Samuel Reyes també va explicar a Coma-ruga que el CCBP farà un pla director per veure els usuaris potencials que hi hauria de l’aigua un cop tractada, sobretot pagesos i indústries. “Cal analitzar la qualitat de l’aigua i el seu ús, perquè no tots els usos a l’agricultura necessiten la mateixa qualitat; és a dir, no és el mateix l’hora que el cereal i els fruiters, perquè el contacte de l’aigua regenerada amb el producte que al final t’acabes alimentant és molt diferent”, va comentar Samuel Reyes. “Tampoc és el mateix requeriment d’aigua que tens per la gespa que per a la neteja de carrers”, va afegir.
Un parell de les primeres millores que molt probablement es tiraran endavant un cop redactats els projectes corresponents seran a l’estació de bombament d’aigua del carrer Goya, al barri marítim de Coma-ruga; i a la del sector de les Madrigueres, que s’haurà de fer nova del tot.
Millora del nivell de pantans
D’altra banda, Samuel Reyes va comentar divendres al Baix Penedès que les últimes pluges a la zona del Pirineu aragonès han propiciat una certa recuperació dels embassaments de la conca hidrogràfica de l’Ebre i, per exemple, en els properes setmanes podria produïr-se un cert relaxament en l’estat d’alerta del subministrament per part del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), la qual cosa afectaria bona part de la comarca del Baix Penedès, entre d’altres indrets. Els indicadors de disponibilitat d’aigua per la sequera es divideixen en fases d’alerta, excepcionalitat i emergència, la qual cosa implica el consum mitjà d’aigua permès per habitant.
Reunió amb la pagesia
Finalment, val a dir que el director de l’ACA es va reunir al CCBP amb representants de col·lectius de pagesos de la comarca per buscar solucions davant el greu episodi de sequera actual i que a la comarca penedesenca és especialment greu. Els pagesos van sol·licitar a l’ACA el reaprofitament de l’aigua regenerada que actualment s’aboca a la llera del Torrent del Lluc i se’n va cap al mar.
Samuel Reyes es va comprometre a estudiar amb urgència aquesta demanda per trobar una manera que permeti aquest reaprofitament complint amb la normativa legal i sanitària. Ramon Ferré, president del CCBP, va acabar molt satisfet de la reunió: “El director de l’ACA es va fer càrrec de la greu situació de l’agricultura al Baix Penedès i es va comprometre a ajudar-nos a poder reaprofitar l’aigua regenerada tan aviat com es pugui. Ens reunirem de nou amb els Serveis Territorials de Territori al Penedès per continuar avançant com més ràpidament millor.”
La setmana passada es va adjudicar el nou contracte d’explotació de diferents depuradores, per un termini de 4 anys i un import de 21 milions d’euros (sense IVA). En aquest contracte s’hi inclouen millores als sistemes de sanejament per valor de més de 3 milions d’euros, centrades especialment en els sistemes d’interior (plantes petites com ara l’Arboç, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Bellvei, etc.).
A més, també s’inclou la centralització de fangs de totes les depuradores de la comarca del Baix Penedès a l’EDAR de la riera de La Bisbal, per poder-ne aprofitar el biogàs i generar més energia.