L’Ajuntament del Vendrell aprova un pla per reduir l’accidentalitat viària al municipi


L’objectiu és disminuir la sinistralitat en víctimes un 25% el 2026, de la mitjana anual de 93 entre 2019 i 2021 a no més de 70
L’Ajuntament del Vendrell ha aprovat l’anomenat Pla de Seguretat Viària 2023-2026. Aquest és un pla que redacta el Servei Català de Trànsit (SCT) i que té com a objecte el diagnòstic de la situació de seguretat viària, la proposta de nous objectius pel període de vigència i la definició de mesures concretes de millora de la seguretat.
Segons ha explicat la regidora de Projectes i planificació del municipi de l’Ajuntament del Vendrell, Núria Rovira, a partir d’aquest document es definirà la nova estratègia de treball del Vendrell en termes de seguretat viària per als propers anys.
Quant a la diagnosi d’accidentalitat que recull el pla, la mateixa regidora ha destacat diverses conclusions. D’una banda, que l’accidentalitat amb víctimes en zona urbana al Vendrell mostra una tendència amb constants pujades i baixades durant els últims 15 anys; i que en el global de la zona urbana, la sinistralitat amb víctimes ha augmentat entre 2007 i 2021. L’any de referència, concretament el 2019 i previ a la Covid-19, es registraven 105 accidents, amb 14 ferits greus i 129 lleus.
A més, val a dir que l’índex d’accidentalitat i de víctimes per cada 1.000 habitants del Vendrell es troba per sobre de la mitjana dels municipis del grup de població similar. Amb tot, des del consistori vendrellenc es remarca que cal tenir en compte l’aspecte d’estacionalitat que presenta la zona de Coma-ruga, on la demanda turística comporta un increment de desplaçaments i població estacional.
El pla es planteja com a objectiu principal reduir l’accidentalitat amb víctimes un 25% l’any 2026
respecte el valor mitjà (93) del període 2019-2021. Això suposaria passar de 102 accidents l’any
2021 a no més de 70 per l’any 2026.
El Pla d’Aparcament, per a aquest novembre
La regidora Núria Rovira ha avançat també que a finals d’aquest mes de novembre es reunirà el Consell Territorial de la Mobilitat del Vendrell per tal de presentar-los la proposta del Pla d’Aparcaments del municipi, que recull la diagnosi de l’aparcament actual i planteja diverses propostes de futur. En aquest sentit, Rovira ha avançat que en línies generals el pla conclou que el Vendrell disposa de suficient aparcament, però que es fa necessària una gestió eficient de les places per tal de garantir la rotació i la major disponibilitat, especialment en les zones comercials i de major concurrència.
Aquesta conclusió és el resultat de l’anàlisi de l’aparcament disponible i dels vehicles aparcats durant els matins de mercat i durant la nit, tant al centre com als nuclis marítims.
L’anàlisi evidencia les diferents necessitats depenent de si és temporada d’estiu o els divendres matí en el cas del nucli urbà de la vila. En aquests dos supòsits és necessari millorar l’oferta disponible.
Així mateix, el Pla d’Aparcaments del Vendrell avança que, quan es facin les obres del Parc del Botafoc i la peatonalització de la Rambla, caldrà fer un aparcament subterrani a la zona centre. Igualment, el centre de Coma-ruga, una vegada finalitzi el projecte Feder i s’executin també els projectes Next Generation del Riuet i de la zona verda del Tabaris, consolidant el seu caràcter de centre urbà, necessitarà places d’aparcament de rotació.
Segons s’apunta també des del consistori vendrellenc, el principal repte és continuar disposant de places d’aparcament amb el creixement demogràfic que viu el municipi, tant al centre de la vila com als nuclis marítims.
La consolidació del Vendrell com a capital regional administrativa i de serveis requerirà continuar garantint en el futur immediat de suficient aparcament dissuasori, de rotació i subterrani. El Pla justament vol ser un full de ruta per garantir disponibilitat d’aparcament, a tot el municipi, perquè pugui donar servei als residents i també a les necessitats de destinació turística i de centre administratiu i de serveis.
La regidora Núria Rovira conclou que “la mobilitat sostenible busca trobar l’equilibri entre un increment dels desplaçaments a peu o en bicicleta i, alhora, un sistema de transport públic que connecti de manera eficient els punts principals de serveis del municipi amb les urbanitzacions i nuclis habitats i l’aparcament dissuasori i de rotació”.