Romero suma suports per salvar l’escull de les ordenances

La modificació de les ordenances fiscals per al 2024 aconsegueix els vots favorables d’ERC i VeC mentre que Junts i la CUP s’abstenen

L’equip de govern de l’Ajuntament de Vilafranca ha salvat el primer gran escull del seu mandat. L’aprovació inicial de la modificació de les ordenances fiscals per al 2024 va tirar endavant sense cap vot en contra gràcies al suport d’ERC i VeC i a l’abstenció de Junts i la CUP. Les trobades prèvies del govern amb els diferents grups municipals per negociar una proposta d’ordenances fiscals van tenir un resultat positiu i es va aconseguir treure’n una oferta que no va desagradar del tot ningú. En general, les taxes per a l’any vinent augmentaran totes un 3,5%, que és l’augment de l’IPC, però s’amplien les bonificacions en habitatge i sostenibiltat.
La regidora d’Hisenda, Lourdes Sánchez, va definir la proposta de “justa, ecologista i progressista” i va destacar “el treball conjunt amb tots els grups”” per facilitar una recaptació progressiva com a eina política “per millorar la vida de les persones”.


Des de Junts, Aureli Ruiz va indicar que les ordenances 2024 presenten pocs canvis respecte les anteriors però va destacar que ampliar l’IBI per al comerç “no és una mesura de suport a l’activitat econòmica”. Amb tot, Ruiz va anunciar l’abstenció del seu grup per facilitar que les ordenances tiressin endavant.
Des d’ERC, es va destacar que les “intenses” negociacions dels darrers dies havien permès trobar “camins de coincidència” i va aplaudir que el PSC hagi fet “un gir de 180 graus respecte el seguidisme dels darrers anys” de manera que es tenen unes ordenances més justes a nivell social.
Per la CUP és d’agrair “el nou rumb del govern municipal” per avançar en justícia social i va destacar “la seva capacitat d’escoltar”. Amb tot, els cupaires van avisar que fins que no s’avanci cap a la tarificació social no donaran un xec en blanc a l’equip de govern.
Finalment, VeC va demanar la defensa d’un sistema fiscal “més verd, més just i amb perspectiva de gènere”, va lamentar que no s’havien acceptat totes les seves propostes i per aquest motiu donava a la proposta de l’equip de govern “un aprovat justet”.
Més debat hi va haver a l’hora de tractar l’ordenança del subministrament d’aigua. La proposta inicial era incrementar-ne el preu un 8’5% pels abonats amb comptador i un 25% per als aforaments (que no disposen de comptador), segons la proposta del consell d’administració d’EMAVSA. Finalment, es va acordar portar al ple unes tarifes que situen l’increment del preu en un 5% i un 15%, respectivament. Aquest punt va rebre els vots favorables de tots els grups menys de Junts Vilafranca, que hi va votar en contra.
Segons Aureli Ruiz, l’augment s’hauria de situar en un 3,5% i que fos l’empresa municipal d’aigües que aportés la resta del cost a costa dels beneficis acumulats els darrers anys, 6 milions d’euros. Per Junts, aquest augment “penalitza qui fa un bon ús de l’aigua”.
Durant la sessió també es van presentar al ple els administradors de la Festa Major 2024, es va aprovar una modificació de crèdit i es van aprovar les bases i la convocatòria per a la selecció de la direcció dels serveis municipals de comunicació, amb els vots a favor de tots els grups, menys el contrari, de Junts.

També et pot interessar

Comentaris