‘Still waters run deep’, de Nina Murashkina, Premi FAD d’Art 2023

18/10/2023 - 09:22h

L’ucraïnesa afincada a Sant Cugat Sesgarrigues va presentar un conjunt de gerros de ceràmica decorats en què l’artista explora les passions internes i la sensualitat

L’obra ‘Still waters run deep’, de l’ucraïnesa establerta a Sant Cugat Sesgarrigues Nina Murashkina, ha guanyat el Premi FAD d’Art 2023. És un conjunt de gerros de ceràmica decorats en què l’artista explora les passions internes i la sensualitat. La composició s’inspira en una sèrie de gerros de l’antiga Grècia. El jurat ha valorat la “contundència formal”, la “claredat” del discurs, la “mirada i la narrativa cap al desig” i la fusió de tècniques tradicionals “amb una resolució contemporània”. A banda, s’ha atorgat dues Mencions a les obres finalistes de Pere Ginard i Concha Romeu López de Sagredo. Durant la cerimònia, celebrada aquest dilluns, s’han entregat els tres Reconeixements FAD d’Art a Silvia Gubern, Patricia Dauder i Eva Fàbregas.

En el cas de les Mencions, Ginard és responsable de l’obra ‘Les formes del món’, que té com a punt de partida obres de referència de la classificació dels organismes com els bestiaris medievals, els catàlegs de rareses o les primeres taxonomies aristotèliques.

De la seva banda Romeu López de Sagredo signa l’obra ‘Ajuar’, un homenatge pòstum a la mare de l’artista que cobreix de puntades negres part del seu aixovar. “Així com no fa gaire les dones tenyien les seves robes de negre després de la mort d’un familiar, he cobert de negre, cosint, aquest llençol, en homenatge a ella”, explica.

La tretzena edició dels guardons organitzats per l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD (A-FAD) reconeix, com cada any, l’excel·lència en l’aportació conceptual de les obres, la qualitat del treball material, la distinció en l’execució de les tècniques i el reconeixement de les tendències més contemporànies en l’àmbit artístic. Les obres guardonades han estat escollides d’entre una selecció de 33 peces.

Pel que fa als reconeixements FAD, Sílvia Gubern compta amb una dilatada carrera artística, creant a partir del dibuix, la pintura, l’escultura, el disseny, l’interiorisme, la performance i el videoart. Una exposició monogràfica l’any 1995 al Centre d’Arts Santa Mònica li va valdre el Premi Ciutat de Barcelona.

Gubern també ha tingut un paper destacat en l’àmbit del disseny gràfic com a docent a l’escola Eina. Professionalment ha dissenyat la imatge gràfica i l’interiorisme de la sala Zeleste de Barcelona, la portada del disc ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’ de Jaume Sisa o diverses portades de llibres de l’editorial Anagrama.

Pel que fa a Patrícia Dauder, té una obra “sovint definida com a abstracta” que presenta “registres, trencaments, decoloracions, marques i capes que formen, acumulen i constitueixen un nou cos, evidenciant la idea del rastre com a manifestació de la transitorietat”.

Finalment, d’Eva Fàbregas es destaca que treballa amb materials “suaus i mal·leables que uneixen el compromís tàctil, la intimitat física, la relació sensorial i múltiples formes d’experimentació somàtica amb i a través dels objectes”.

La cerimònia dels Premis FAD d’Art ha tingut lloc al DHub – Disseny Hub Barcelona en el marc de la Barcelona Design Week. Prèvia a l’esdeveniment s’ha fet una visita a l’exposició ‘El millor disseny de l’any’, que inclou les 33 obres seleccionades i que es podrà veure fins al 7 de gener del 2024.

També et pot interessar

Comentaris