L’Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet de Vilafranca celebra el 25è aniversari
Nascuda el 1999 amb 280 alumnes ha passat als 600 actuals i ha programat diversos actes durant aquest curs 2023/2024
Està previst que durant aquest curs 2023/2024 l’Escola Municipal de Música de Vilafranca del Penedès Maria Dolors Calvet celebri diferents actes en commemoració al seu 25è aniversari. Iniciatives que es faran amb motiu d’aquesta efemèride i que aquesta setmana es presentaven a la mateixa escola amb la presència de la regidora d’Educació, Gemma Romeu, i de Carles Sanz, Núria Beltran, Ricard Parera i Jordi Mestres, membres de l’equip directiu de l’escola.
Gemma Romeu remarcava que per a l’Ajuntament és un orgull que una escola de titularitat municipal hagi arribat als 25 anys. “Des de l’any 1999 fins a dia d’avui l’escola ha agafat molta envergadura, s’ha fet una molt bona feina i ho demostren els 600 alumnes, que aquest curs s’hi acullen. Continuem apostant pels ensenyaments musicals i que l’escola sigui atractiva i accessible per a tothom”, deia.
Per la seva banda, Carles Sanz comentava que l’objectiu principal durant aquests anys ha estat la formació a través de la música amb la voluntat que “els alumnes acabin esdevenint futurs melòmans, músics amateurs o fins i tot músics professionals. I que aquests acabin incidint de forma positiva en el seu entorn i en la societat que els envolta”.
Participació en el cicle festiu
Al seu torn, Núria Beltran, cap d’estudis de l’escola, posava èmfasi en la participació de les diverses formacions de l’escola en el cicle festiu de Vilafranca, esdeveniments com la Fira de Santa Llúcia, la Fira del Gall, les Festes de Sant Raimon, el Carnaval o la Festa Major, així com en altres escenaris com poden ser la programació de l’Auditori Municipal, la col·laboració amb la Camerata Penedès o el Vijazz. Una manera d’obrir l’escola i arribar a molts infants de la Vila és la participació en el projecte “+ música“, un programa innovador que s’impulsa amb la voluntat de promoure iniciatives que donin suport al món educatiu i que, a través de la música, permet treballar valors com l’esforç, el treball en equip i la concentració, alhora que es desenvolupa la sensibilitat artística i el pensament crític, obert i flexible. Enguany hi ha un total de 490 alumnes participant en el projecte. També s’ofereixen cursos de curta durada oberts a tothom.
Activitats rellevants
Ricard Parera i Jordi Mestres van presentar les activitats principals de l’aniversari en què destaca la presentació de la nova imatge gràfica i identitat de l’escola, elaborada per l’estudi vilafranquí Ladyssenyadora que representa una adaptació de les comunicacions del centre als nous canals i xarxes socials.
Per tancar el primer trimestre del curs, a l’habitual concert de Nadal de l’escola a l’Auditori Municipal, hi haurà una novetat: la Coral de Mares, Pares i Alumnes Adults. Aquesta coral és de nova creació amb l’objectiu de celebrar el concert junt amb els alumnes de Cant Coral i Cor i l’acompanyament de l’orquestra de l’escola.
El 2024 començarà amb cursos de curta durada oberts a tota la ciutadania, però n’hi haurà un de ben especial. Constarà de tres sessions per treballar la creativitat amb els instruments de corda, de la mà dels AUPA Strings. Aquest reconegut quartet de corda també oferirà un concert a mode de clausura del curs a l’auditori de l’escola, amb la participació dels alumnes del curs.
Pel maig, l’escola sortirà al carrer amb un piano de cua per oferir a la vila tot un dia de sessions didàctiques i concerts. Com a clausura dels actes del 25è aniversari es farà l’habitual Ball a Banda amb uns convidats de luxe. Serà davant del Palau Baltà dissabte 1 de juny, amb un ball de Ministrers, sopar popular i concert de la Sidral Brass Band ampliada amb la banda de l’escola.
Amb tot aquest extens programa queda palesa la important aposta que fa l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès per l’activitat musical, reconeixent la seva rellevància des de la perspectiva social i cultural, ja que les manifestacions artístiques no tan sols són generadores d’espais de coneixement sinó també d’espais d’experiència dins l’entorn proper (centre escolar, barri, poble, ciutat…).