ERC vol una recollida porta a porta al Centre de Vilafranca i contenidors intel·ligents a la resta de barris

04/10/2023 - 16:12h

Els republicans reclamen que s’abordi de forma urgent la gestió de residus a la capital penedesenca

Esquerra ha assegurat aquesta setmana que Vilafranca està per sota de la mitjana de recollida selectiva a la demarcació de Barcelona, de Catalunya i de l’Alt Penedès, concretament al 37’73% en el cas de Vilafranca en front del 45’33% de Catalunya (segons dades de l’Agència Catalana de Residus) i  lluny del 55% que marca la Unió Europea pel 2025. Des d’esquerra s’ha explicat que durant el passat mandat, el govern sociovergent va fer alguna reunió de treball amb l’oposició sobre la necessitat de fer una nova licitació del sistema de recollida de residus, però “en cap moment es va abordar de forma definitiva quan en aquell moment es parlava que el nou sistema de recollida s’havia d’implementar entre el gener i febrer del 2023”. I finalment es va optar per prorrogar el conveni actual.

ERC demana que s’abordi de forma urgent l’actual sistema de recollida selectiva optant, per una banda, per una recollida porta a porta al centre de la vla i als comerços i per contenidors intel·ligents (tancats amb identificació de l’usuari) de les fraccions de resta, orgànica i envasos com a mínim.

Alhora diuen que cal potenciar la deixalleria i la deixalleria mòbil per tal d’evitar que hi hagi residus impropis en els contenidors, és per això que proposen per les ordenances del 2024 que es facin bonificacions en la taxa de residus per la utilització freqüent d’aquestes. Pels republicans també és essencial reforçar les campanyes informatives d’educació a les escoles i potenciar la segona vida de molts dels productes que actualment van a parar a la deixalleria  com petits electrodomèstics, petits mobles etc… 

També han recordat que la mala gestió dels residus comporta una despesa important pels veïns de Vilafranca. Mantenen que per aquest 2023 es pagaran 150.000 euros més que el 2022 perquè cada any incrementa el cànon fixat per la Generalitat: per al 2022 era de 53,10 euros/tona i pel 2023 el cànon està fixat a 65,3 euros/tona. “És necessari activar un nou sistema de gestió de residus per reduir les tones que s’envien a l’abocador i evitar així un sobrecost i, alhora poder així dur a terme polítiques reals per fer front a l’emergència climàtica”. 

Zones de contenidors bruts que faciliten la propagació de plagues

Els republicans també han mostrat la seva preocupació davant brutícia que hi ha al voltant de zones amb contenidors fet que facilita la propagació de les plagues de rates. També han destacat que els actuals camions de la brossa són molt vells degut a les pròrrogues constants del contractre i en molts casos perden oli quan fan les tasques de buidatge dels contenidors generant grans taques d’oli als carrers que, a més d’embrutar l’espai públic, poden generar accidents de trànsit, principalment en motocicletes, bicicletes i patinets. 

Finalment els membres d’Esquerra han criticat les promeses fetes des del govern arran dels inicis dels projectes per constituïr una Comunitat Energètica local tot recordant que des del 2021 “han anat anunciant promeses d’instal·lació dels mateixos equipaments aquests diferents anys sense que la pràctica totalitat no s’hagi dut a terme”.

També et pot interessar

Comentaris