El Vendrell estendrà el sistema de reciclatge porta a porta a tot el municipi

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, en el balanç dels 100 primers dies de govern.
02/10/2023 - 18:03h

L’anunci l’ha fet l’alcalde, Kenneth Martínez, en la valoració dels primers 100 dies del seu segon mandat al capdavant del govern vendrellenc

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha fet balanç en roda de premsa aquest dilluns dels primers 100 dies del nou mandat, que ha titllat de positiu i de demostrar que, a parer seu, l’equip del PSC i PP “governa amb pas ferm”. A més, ha aprofitat per fer l’anunci de la imminent licitació del nou servei de neteja viària i recollida de residus, que “doblarà l’actual, en maquinària i freqüència del servei a tot el municipi”.

En aquest sentit, Martínez ha explicat que ja hi ha un acord amb el Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP), ens que licitarà el nou contracte, per tirar endavant la proposta que afecta el Vendrell i la resta de la comarca penedesenca.

En paraules de l’alcalde del Vendrell, aquest és el principal contracte dels ajuntaments i la gestió dels residus, el repte de les societats actuals.

La licitació del nou servei, que es preveu que pugui ser operatiu el proper any 2024 i que suposa entre un 10% i un 15% del pressupost municipal (uns 8 milions d’euros en unes despesses anuals de 60 milions d’euros) i conjuntament amb altres ajuntaments, significarà el salt definitiu a la recollida selectiva per arribar als estàndards europeus i en el cas del Vendrell estendrà a tot el municipi el sistema de recollida selectiva porta a porta (PaP), els contenidors intel·ligents i els punts de recollida mòbils.

L’experiència positiva del porta a porta als sectors de la urbanització Torreblanca i el Nou Vendrell, a més del poble de Sant Vicenç de Calders, on els índexs de reciclatge superen el 70%, servirà per implementar-lo a tot el municipi del Vendrell.

Kenneth Martínez ha afegit que el procés d’implantació del PaP caldrà acompanyar amb campanyes de sensibilització i informació, i el suport d’agents.

A més de la tradicional recollida porta a porta, a tot el municipi del Vendrell s’habilitaran contenidors intel·ligents, amb accés individualitzat per a les diferents unitats familiars; i també mòbils, amb un sistema de remolcs que s’aniran desplaçant, per exemple, de 22h fins a la mitjanit, per diversos sectors abans de la retirada de les deixalles.

L’objectiu del govern vendrellenc és arribar a un índex de reciclatge selectiu d’entre el 70% i el 80%, molt per sobre del deficitari 30% de l’actualitat.

Pas ferm

Kenneth Martínez s’ha mostrat satisfet dels 100 primers dies del seu segon govern, el qual “està impulsant amb pas ferm el nou mandat i que ha de fer realitat els objectius de transformació, prosperitat econòmica i progrés social del municipi”.

L’alcalde vendrellenc ha destacat la fortalesa del nou govern, que ha remarcat que té com a “principal objectiu la millora i qualitat de la via pública, en neteja i seguretat”.

A més del servei de neteja, Martínez ha volgut remarcar la “prioritat” en la seguretat ciutadana per afavorir la convivència i en aquesta línia destaca l’activitat intensa de la policia local durant l’últim estiu, amb 35 detencions i actuant de manera ferma davant les ocupacions (10 desallotjaments en calent). Especialment rellevant està sent la coordinació amb els altres cossos de seguretat, amb 12 operatius conjunts, segons ha dit també l’alcalde vendrellenc.

En matèria de seguretat, Kenneth Martínez ha afegit que en aquests moments ja estan en tramitació els estudis previs per a la nova comissaria, a la zona del Tancat, l’ampliació de la xarxa de càmeres de seguretat, així com l’ampliació de la plantilla de la policia, formada actualment per uns 90 efectius que han rebut la formació oportuna a l’Escola de Policia.

L’alcalde vendrellenc també ha volgut destacar la temporada d’estiu, amb una ocupació màxima i màxima activitat a la restauració; un estiu ple d’activitats i festes “sense cap incident destacable, tampoc a la platja”.

El nou servei de socorrisme ha estat ben valorat per l’ampliació de la temporada i jornada, diu Martínez, així com serveis com el del bany assistit amb una cadira amfíbia. La temporada s’ha tancat, finalment, amb la inspecció del sistema de qualitat de la bandera blava, perquè l’estiu del 2024 onegi a les platges de Sant Salvador, Coma-ruga i el Francàs.

Pioners en la gratuïtat de les escoles bressol

En el seu balanç de primers 100 dies de mandat, Kenneth Martínez també ha volgut recordar que l’inici del curs escolar començava amb la fita “històrica” de la gratuïtat i universalitat de les escoles bressol; sent el del Vendrell el primer ajuntament del país en ampliar el dret a l’educació i garantir la igualtat d’oportunitats tant als alumnes d’Infantil 1 (I1) com de dos anys (I2).

En clau d’educació, l’alcalde del Vendrell ha esmentat el desplegament al municipi dels serveis territorials d’Educació de la Vegueria del Penedès, tal i com s’havia acordat entre les quatre capitals i la Generalitat.

El nou curs també començava amb la inauguració de la nova pista d’atletisme Joaquín Seijo, un nou equipament per continuar promocionant l’esport i la vida saludable. En aquests moments, els serveis esportius municipals tenen el nombre d’usuaris més alt de la seva història, amb 4.000 persones; és la xifra més alta després dels serveis bàsics essencials.

Transformació verda

Kenneth Martínez també s’ha referit als projectes de transformació verda que seran els protagonistes del mandat. Així, en aquest moment s’està seleccionant l’equip redactor del projecte del Parc del Botafoc i  adjudicant la redacció del projecte d’arranjament de les rieres.

Les inversions en el cicle de l’aigua també seran importants, amb tres projectes principals que han de garantir l’abastament i reduir les fuites. Igualment, d’una banda s’està informant el projecte de naturalització de les Madrigueres que executarà la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat i, d’una altra banda, ja s’està pendent de l’execució del projecte de construcció dunar del Ministerio de Transición Ecológica a les platges, per fer-les més resilients al canvi climàtic.

Entre aquests projectes verds, Martínez ha destacat el fons europeu Next Generation de turisme, que intervindrà al Riuet de Coma-ruga per millorar l’accessibilitat, els serveis i reduir l’impacte, i també reformarà la zona verda del Tabaris.

En aquest sentit, l’alcalde ha insistit que als nuclis marítims es concentra el creixement demogràfic del municipi i que, per tant, en els propers anys concentraran també els nous serveis públics; com la construcció del nou edifici de l’institut-escola i l’ampliació del CAP de Coma-ruga.

En col·laboració amb altres administracions, l’alcalde Martínez ha recordat que tot està a punt perquè la Generalitat doti de finançament l’ampliació de l’Hospital del Vendrell, tal i com va acordar amb la comarca. Igualment, la Diputació de Tarragona està en la fase final de l’ampliació de la carretera de Sant Vicenç, que millorarà la cohesió territorial. I Renfe està licitant la construcció d’un nou edifici per a l’accés, venda de bitllets i temps d’espera d’usuaris a l’estació del Vendrell.

L’alcalde del Vendrell, finalment, ha volgut subratllar que “el govern avança amb pas ferm i amb mà estesa amb l’oposició” i, en aquest sentit, ha recordat els acords per gestionar l’empresa mixta d’aigües i Ràdio Televisió el Vendrell amb el principal grup de l’oposició, Som Poble-ERC. L’alcalde ha destacat el canvi d’actitud de la formació, deixant posicions partidistes per cercar acords de municipi, segons remarca.

També et pot interessar

Comentaris