Alumnes de l’Institut Andreu Nin del Vendrell dissenyen una targeta identificativa per a persones amb demències

La gerent de l’Arc Serveis amb efectius dels Mossos d’Esquadra (Foto: L’Arc Serveis)
27/09/2023 - 19:00h

El darrer projecte premiat en el concurs de L’Arc Serveis també vol facilitar la feina als Mossos d’Esquadra per ajudar a localitzar persones desaparegudes

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer, que se celebra el 21 de setembre, aquest mes s’ha posat en marxa el projecte guanyador del Concurs Social que L’Arc Serveis del Baix Penedès organitza cada any a l’Institut Andreu Nin del Vendrell.

L’últim projecte social guanyador va ser el disseny d’un codi QR en format targeta d’identificació per a persones amb afàsia, Alzheimer o amb alguna demència. La targeta conté les dades personals i la informació adient per localitzar persones de forma directa en un moment de desorientació o pèrdua.

La gerent de L’Arc Serveis, Jerusalem Torra, destaca que el codi és molt útil com a eina d’identificació ja que “permet incloure les dades que es consideren importants per a una identificació ràpida i urgent de persones amb demència que es troben desaparegudes”.

Torra també assenyala que les targetes d’identificació “es poden posar en butxaques que no siguin totalment visibles i no etiquetin al malalt. A més, aquests codis poden modificar-se tantes vegades com calgui”.

Els Mossos ofereixen consells a familiars i cuidadors en cas de desaparició

Aquesta targeta identificativa també vol facilitar la feina a la policia dels Mossos d’Esquadra a l’hora de localitzar a un familiar desaparegut, ja que ajuda a la seva ràpida localització. Precisament, divendres passat, 22 de setembre, agents de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) dels Mossos d’Esquadra van realitzar una xerrada a la seu de L’Arc Serveis del Vendrell (Plaça de les Garrofes) sobre consells i eines per saber com actuar si ens trobem una persona que no troba la seva llar o si es perd.

En aquesta i d’altres xerrades els Mossos d’Esquadra aconsellen a familiars i cuidadors sobre com actuar quan una persona amb Alzheimer o amb alguna demència es perd o desapareix. Tant els professionals de la salut mental com la policia catalana recorden que les persones amb Alzheimer es perden per la seva desorientació en el temps perquè surten al carrer a fer encàrrecs o a donar un tomb i, quan volen tornar a casa, no recorden on viuen. En cas que el familiar o el cuidador perdi el malalt de vista, aquest pot marxar a deambular sense sentit amb una necessitat de moviment constant i marxen.

Davant la desaparició d’un malalt d’Alzheimer, s’aconsella no esperar 24 hores i trucar immediatament al 112 o bé adreçar-se a qualsevol comissaria de Mossos d’Esquadra. També cal facilitar informació als Mossos sobre la persona desapareguda: fotografia recent, roba que duia, lloc i hora en el moment de la desaparició, descripció física, dades identificatives, llocs que la persona freqüenta o li agrada anar, targetes, mòbil o altra informació rellevant com el tipus de demència o el grau d’autonomia de la persona.

També et pot interessar

Comentaris