El Penedès vigila la possible arribada a la comarca de l’escarabat vespa

13/09/2023 - 17:07h

Es una nova espècie invasora que causa estralls a les moreres

Les empreses fitosanitàries que treballen pels diferents ajuntaments del Penedès estan duent a terme en els últims dos mesos una intensa tasca de control davant la possible arribada de l’escarabat vespa a la comarca. L’escarabat vespa s’ha convertit aquest 2023 en una plaga al Vallès Occidental i ja s’han detectat alguns primers exemplars al Baix Llobregat. Es tracta d’un insecte que ataca de manera específica, però molt devastadora totes les moreres, ja estiguin plantades als carrers o als jardins particulars.

Es una de les nombroses espècies invasores que han anat arribant a Catalunya en els últims anys. Es originària d’Asia i el seu aspecte és molt semblant al d’una vespa, però no vola.
Es un escarabat barrinador. Perfora el tronc i l’escorça de les moreres per deixar-hi les larves i això acaba afectant a la correcta circulació de la saba. En infestacions severes, s’assequen branques importants senceres provocant la mort de l’arbre.

L’escarabat vespa es va detectar per primera vegada a Catalunya el 2014 i, des d’aleshores, ha generat ja alguns episodis de plagues a diferents zones, però, per ara, mai a l’Alt i el Baix Penedès. Per combatre’l s’apliquen tractaments fitosanitaris específics, però els resultats no acaben de solucionar el problema.
El principal senyal d’entrada a l’arbre són uns forats arrodonits de grandària apreciable als troncs.

També et pot interessar

Comentaris