El Vendrell, municipi pioner en la implantació de la gratuïtat als cursos d’I1

Alumnes de l’escola bressol Ralet, Ralet del Vendrell en l’inici del nou curs 2023/2024
06/09/2023 - 12:24h

La mesura que s’estrena a Catalunya, universal per a tots els infants del Vendrell que ho desitgin, beneficia 140 nens i nenes

El curs escolar 2023-2024 passarà a la història al municipi del Vendrell, però també a la resta del país, per ser el primer en què tots els alumnes d’1 i 2 anys de la capital del Baix Penedès aniran de manera gratuïta a les escoles bressol.

D’aquesta manera, el Vendrell torna a ser pioner, igual com fa 3 anys ho va ser amb l’aleshores cursos de parvulari P2 (actual I2), en la implantació del curs gratuït d’I1 de les escoles bressol.

Aquest dimecres han començat el curs a les 5 escoles bressol del municipi vendrellenc 360 alumnes: 200 d’I2 i 140 d’I1. A I2, la taxa d’escolarització és del 85% de tots els nens i nenes empadronades. I en relació a l’I1, aquest curs ha doblat els matriculats de l’any passat.

Per tant, segons es destaca des de l’Ajuntament del Vendrell, aquesta mesura també garanteix la continuïtat de l’etapa educativa d’infantil, ja que tot i la baixada de la natalitat els matriculats a les escoles bressol del Vendrell augmenten cada any; per exemple, de 320 alumnes el curs passat als 360 actuals.

És un tendència diferent al conjunt del país, on cada curs ha anat descendint la matriculació d’alumnat per una baixada de la natalitat.

La gratuïtat de les escoles bressol és “una mesura per garantir la igualtat d’oportunitats de tots els nens i nenes, i famílies, independentment de les circumstàncies econòmiques i socials; la convivència i cohesió social, compartint tots els nens i nenes del municipi aules i patis, i en favor de la conciliació familiar”, apunta l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, que ha visitat l’escola bressol Ralet, Ralet amb motiu de l’inici del nou curs amb la regidora d’Educació, Silvia Vaquero.

També ajuda econòmicament les famílies, estalviant els 1.300 euros anuals que era el cost del curs fins ara. El consistori vendrellenc destina anualment 1,8 milions d’euros al contracte de gestió de les escoles bressol al municipi.

Kenneth Martínez també ha destacat que “la gratuïtat de les escoles bressol és l’ampliació per part d’un ajuntament del dret fonamental de l’educació; no estem ampliant ni millorant un servei públic, sinó millorant el dret a l’educació”. “És un cas únic perquè és una ampliació d’un servei, és l’ampliació i garantia d’un dret fonamental”, ha afegit l’alcalde vendrellenc.

Val a dir, finalment, que fins a un 90% dels nens i nenes en edat d’escolarització obligatòria al Vendrell van a centres del mateix municipi, mentre que el 10% estaria matriculat en altres poblacions.

També et pot interessar

Comentaris