Vilafranca habilitarà Punts Liles fixos i parelles itinerants tots els dies de Festa Major

23/08/2023 - 11:00h

Els Punts Liles són espais d’informació, sensibilització, prevenció i d’atenció de les actituds masclistes i comportaments sexistes i lgtbifòbics que es produeixen en els espais públics d’oci i festius

El Servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca activa novament el dispositiu de Punt Liles aquesta Festa Major, per tal de donar cobertura la programació i actes festius.

Els Punts Liles són espais d’informació, sensibilització, prevenció i d’atenció de les actituds masclistes i comportaments sexistes i lgtbifòbics que es produeixen en els espais públics d’oci i festius.

L’objectiu d’aquest dispositiu és proporcionar espais lliures de violències masclistes i lgtbifòbies. Per tal d’aconseguir-ho es segueix un protocol d’abordatge de les violències masclistes i lgtbifòbiques des dels àmbits de la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació.

La presentació ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, que ha destacat que és necessari “continuar treballant i incrementant les accions amb l’objectiu de prevenir les violències sexistes i lgtbiqfòbiques, creant espais segurs i fomentant la tolerància zero davant qualsevol manifestació de violència masclista o lgtbifòbica”.

El servei d’Igualtat, des de l’any 2017, any en el que va instal·lar els primers dispositius de Punts Liles i es va començar a desplegar el protocol d’agressions sexistes i lgtbifòbiques, s’ha anat perfeccionant, ampliant i millorant en funció de l’expertesa i experiència adquirida al llarg d’aquests últims sis anys.

La Festa Major d’enguany comptarà amb dos punts liles fixos cada dia i dues parelles itinerants que s’aniran desplaçant per tots els espais festius de la Vila. Aquests punts liles estaran actius entre els dies 28 d’agost i 2 de setembre, ambdós inclosos, de les 23 a les 6h de la matinada.  Novament es comptarà amb un Punt Lila diürn, el dia 30 d’agost, a la diada castellera, amb la voluntat de prevenir, sensibilitzar i atendre les violències masclistes i lgtbifòbiques no sols en els actes nocturns.

Enguany com a novetat també s’activa un Punt Lila el dia 26 d’agost, a la penjada d’estelades, donant suport i treballant coordinadament amb el Punt Lila de la Barraca.

Els horaris i ubicacions dels Punts Liles seran els següents:

  • 26 d’agost. Penjada d’estelades. Plaça Jaume I. De les 22 a les 4h.
  • 28 d’agost. Punt Lila 1. Plaça Penedès/Rambla Sant Francesc. De les 23 a les 6h / Punt Lila 2. Plaça Sant Joan. De les 23 a les 6h.
  • 29 d’agost. Punt Lila 1 Plaça Penedès/Rambla Sant Francesc. De les 23 a les 6h / Punt Lila 2. Zona Esportiva (entre pavellons). De les 23 a les 6h.
  • 30 d’agost. Punt Lila Diürn. De les 12 a les 16h. Fonts dels Alls / Punt Lila 1. Plaça Penedès/Rambla Sant Francesc. De les 23 a les 6h / Punt Lila 2. Plaça Sant Joan. De les 23 a les 6h.
  • 31 d’agost.  Punt Lila 1 Plaça Penedès/Rambla Sant Francesc. De les 23 a les 6h / Punt Lila 2. Plaça Sant Joan. De les 23 a les 6h.
  • 1 de setembre. Punt Lila 1 Plaça Penedès/Rambla Sant Francesc. De les 23 a les 6h / Punt Lila 2. Parc Tívoli. De les 23 a les 6h.
  • 2 de setembre. Punt Lila 1 Plaça Penedès/Rambla Sant Francesc. Horari de les 23 a les 6h / Punt Lila 2 plaça Jaume I/Biblioteca Torras i Bages. De les 23 a les 6h.

Formació prèvia

Totes les professionals que estaran treballant en els Punts Liles de la Festa Major són de l’àmbit social i totes elles estan formades i acreditades en violència masclista i lgtbifòbies. A més a més, es compta també amb professionals especialistes en el cas d’haver d’atendre alguna víctima en el cas d’activació del protocol.

Així mateix, prèviament al desplegament dels Punts liles els dies festius, s’ha realitzat diverses formacions adreçades a totes les persones i/o agents que formen part de la Festa Major, com són el personal de barres, seguretat, balls i colles castelleres. Pel que fa les barres, aquesta formació és de caràcter obligatori.

Totes les persones tant dels Punts Liles fixos com itinerants així com el personal de les barres aniran amb vestimenta visible per tal que qualsevol persona les pugui identificar.

Enguany els Punts Liles disposaran de marxandatge nou, amb material de sensibilització i informatiu sobre els diversos serveis i recursos d’atenció a les víctimes de violència masclista o lgtbifòbica.

El telèfon mòbil d’atenció dels Punts Liles serà durant tots els dies de Festa Major el 689 12 77 57.

Punt Lila digital

Com a novetat, aquesta Festa Major, es posa en marxa també un Punt Lila digital, com una millora de l’aplicació mòbil Seguretat Ciutadana Vilafranca, que permet alertar de forma immediata la Policia Local en cas de violència de gènere, contra el col·lectiu lgtbiq+ i en cas de robatori.

En aquest Punt Lila digital, es pot trobar tota la informació relacionada amb la ubicació de tots els Punt Liles actius al llarg de tota la Festa Major, el telèfon de Punt Lila, el protocol a seguir en cas de detectar o patir alguna agressió i material d’interès referent a les agressions masclistes i lgtbifòbiques.

L’aplicació es pot descarregar a Play Store (dispositius Android) i App Store (dispositius Apple).

Bus llançadora amb motiu de l’empalmada

D’altra banda, l’Ajuntament de Vilafranca ha contractat l’operador del bus urbà, Autocars del Penedès, per realitzar un servei de bus llançadora d’anada i tornada del Centre de la Vila a la Zona Esportiva la nit del 29 al 30 d’agost, de les 0.30 a les 6h, amb motiu de l’empalmada.

El bus farà un itinerari circular i sortirà del carrer General Prim/Font dels Alls en direcció a la Zona Esportiva cada hora, és a dir, a les 0.30, 1.30, 2.30, 3.30, 4.30 i 5.30h. De tornada de la Zona Esportiva, el bus sortirà a les hores en punt, és a dir, a la 1, les 2, les 3, les 4, les 5 i les 6h i farà una parada al c. Eugeni d’Ors/av. Catalunya.

La regidora explicava que aquesta mesura té el doble objectiu “d’oferir un servei de transport públic còmode en horari nocturn cap a la Zona Esportiva per gaudir de l’empalmada i alhora, i el que és més important, que es pugui fer de forma segura”.

També et pot interessar

Comentaris