Les temperatures extremes posen avui en alerta màxima 15 municipis del Penedès

21/08/2023 - 09:56h

Es tanquen els accessos als parcs naturals i s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que suposi risc d’incendi

Els Agents Rurals han fixat peer avui el nivell 3 del Pla Alfa en 15 municipis del Penedès amb un perill molt alt o extrem d’incendis. Avinyonet, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pontons, Sant Martí Sarroca, Santa Margarida i els Monjos i Torrelles de Foix, a l’Alt Penedès, i Cunit, el Montmell, la Bisbal, l’Arboç, Llorenç i Sant Jaume dels Domenys, al Baix entren en aquest nivell màxim que representa la supensió de totes les activitats autoritzades i el tancament d’accessos a parcs naturals. Entre els que es veuen afectats, el del Garraf, i el del Montmell-Marmellar.

Aquests controls d’accessos es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produeixi una ignició –el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana–, i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal. Mentre duri l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüenti el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

De fet, Protecció Civil ha anunciat aquest diumenge a la nit que posava en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) davant del risc d’incendi forestal que auguren “extrem” pràcticament tota la setmana. La decisió s’ha pres en una reunió del Comitè Tècnic del pla Infocat, format per tots els cossos d’emergències i organismes implicats. Protecció Civil també ha demanat a la ciutadania que extremi les precaucions prop de zones boscoses i que, en cas de veure foc o fum, s’avisi ràpidament al telèfon d’emergències 112.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que la dorsal anticiclònica s’ha reforçat sobre la península Ibèrica, i que aquesta configuració ha permès l’entrada d’una irrupció càlida de procedència africana. Es preveu que al Penedès les temperatures oscil·lin entre els 35 i els 38 graus en un espisodi que es pot allargar fins dijous.

També et pot interessar

Comentaris