El CCAP recupera la placa original del carrer que homenatja l’alcalde Hermenegild Clascar

10/08/2023 - 14:27h

L’historiador Joan Solé Bordes ha fet un treball de recerca que ha posat de manifest el valor de la placa 

La placa de granit va estar guardada durant molts anys i el Consell Comarcal l’ha volgut exposar amb motiu de la darrera reforma de la façana de l’edifici de Can Freixedas. Per aquest motiu, va encarregar un treball de recerca a l’Institut d’Estudis Penedesencs per conèixer el valor històric de la placa. 

Ara s’ha penjat dins l’edifici, al replà de l’antiga escala d’entrada, acompanyada d’un rètol que conté una explicació breu, una fotografia de finals dels 70 on es veu la placa a la façana, i un codi QR que porta al treball de recerca complet penjat a la web de l’Institut d’Estudis Penedesencs.  

Segons Joan Solé Bordes, autor del treball de recerca, la placa va ser col·locada a la façana probablement l’any 1903, quan l’arquitecte Antoni Serrallach va fer la reforma modernista de l’edifici, aleshores propietat de Gaietà Font-rodona. 

L’any anterior, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès havia aprovat la divisió administrativa en districtes i barris, d’aquí que a la placa hi diu “Distrito 1º Barrio 1º”. Solé Bordes explica que el fet de posar plaques amb el nom dels carrers va començar al segle XIX: a mesura que les poblacions creixien, va sorgir la necessitat de posar noms oficials als carrers i delimitar els districtes i barris, per facilitar l’organització del servei de correus i dels serenos. 

Anteriorment, el carrer on ara hi ha la seu del Consell Comarcal es coneixia amb el nom de “raval dels Corders” (artesans que trenaven  cordes); un cop obert en direcció sud, es va començar a anomenar  “carretera de Sant Martí”. 

L’any 1888, després de la mort sobtada i prematura de l’alcalde elegit 5 anys abans, promotor de la urbanització de l’espai a l’entorn de la carretera de Sant Martí Sarroca i de la Llacuna (abans la sortida es feia a través del carrer de Sant Antoni), l’Ajuntament va canviar el nom del carrer per homenatjar-lo. 

Aquest alcalde era Hermenegild Clascar. Nascut a Sant Quintí de Mediona el 1841 va fer estudis de Dret i Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona. Va exercir com a advocat, jutge de pau i de primera instància, registrador de la propietat, capità de la Milícia Nacional i diputat provincial durant la Primera República. A més, va desenvolupar una àmplia labor social i cultural: va ocupar la presidència del Centre Agrícola del Penedès, va exercir de secretari de la Sociedad Anónima de Aguas Potables de Vilafranca del Panadés i, essent ja alcalde, va promoure la fundació del Col·legi de Sant Ramon de Penyafort  

Joan Solé Bordes creu que la placa de granit va ser a la façana des de 1903 fins a 1979, quan el primer Ajuntament democràtic va retirar les plaques antigues de tots els carrers i les va catalanitzar. La família Freixedas, aleshores propietària de l’edifici, va guardar la placa i la va llegar al Consell Comarcal. 

El treball de recerca complet de Joan Solé Bordes sobre la placa es pot consultar en aquest enllaç

També et pot interessar

Comentaris