Nou gir de guió en la polèmica de la MAT després de l’aprovació del projecte per part del govern estatal

03/08/2023 - 09:47h

La llum verda torna a plantejar dubtes sobre la construcció de la línia

La polèmica construcció de la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) entre Terol i Begues que hauria de creuar diversos municipis penedesencs ha viscut un altre capítol. El Ministeri de Transició energètica ha aprovat la construcció d’una central fotovoltaica a Lechón (Saragossa) i Cucalón (Terol) i l’anomenada línia d’evacuació aèria i soterrada de molt alta tensió (400kv) fins a Begues, és a dir, ha donat llum verda al polèmic projecte.

Després d’aconseguir la declaració d’impacte ambiental favorable, el ministeri atorga, amb aquesta aprovació, la llum verda a l’empresa Energías Renovabels de Ormonde 36 per desenvolupar la MAT que creuarà, si s’acaba convertint en realitat finalment, 40 municipis catalans. D’aqquests quaranta, 5 són del Baix Penedès (Masllorenç, La Bisbal del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Llorenç i L’Arboç) i 6 més de l’Alt Penedès (Castellet i la Gornal, Santa Margarida i Els Monjos, Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues i Olesa de Bonesvalls).

La llum verda del ministeri contrasta amb l’oposició frontal dels ajuntaments, consells comarcals i les diputacions de Barcelona i Tarragona. A més, la direcció general d’Energia de la generalitat havia emès fa poc més d’un mes un informe desfavorable sobre l’estudi d’impacte ambiental.

Les entitats ecologistes que s’oposen frontalment al macroprojecte s’han mostrat confiades, malgrat aquest nou pas donat pel govern estatal, que la MAT no tirarà endavant. La Generalitat és l’administració que té la darrera paraula sobre la construcció de la infraestructura a Catalunya i ja ha evidenciat que s’hi oposa, però, de totes maneres, el gir de guió arriba poques setmanes després que s’hagués donat per aturada l’actuació i es tornen a generar seriosos dubtes.

També et pot interessar

Comentaris