El Vendrell no supera el 20% de reciclatge de deixalles

Deixalles escampades fora de contenidors de brossa al municipi del Vendrell.
28/07/2023 - 10:44h

La Xarxa Vendrellenca fa públiques les dades oficials i mostra la preocupació pels baixos índexs de recollida selectiva, que hauria d’arribar al 50% el 2025

La Federació Xarxa Vendrellenca ha mostrat la seva preocupació per les dades baixes pel que fa a la recollida selectiva de residus de les fraccions de paper, envasos plàstics, vidre, FORM (orgànica i bioresidus) i resta, al municipi del Vendrell.

Aquestes, segons ha fet públic la Xarxa Vendrellenca, suposen que en l’anterior mandat 2019-2023 el percentatge de residus reciclats ha estat d’un 19% i, per tant, fins a un 81% de les deixalles han acabat al contenidor de rebuig durant el mateix període. “Considerem que estem molt lluny del 55% de reciclatge de residus municipals que haurem de assolir en 2025”, s’apunta i es lamenta des de la Xarxa Vendrellenca.

El 17,84% l’any 2022
Pel que fa a dades del 2022, la mateixa entitat veïnal vendrellenca concreta que el reciclatge no va arribar al 18% dels residus generats (va ser exactament del 17,84%), davant el 81,16% que van anar al rebuig, “fet que suposarà que l’Ajuntament de Vendrell hagi de pagar 2.139.744,03 euros” per a l’eliminació d’aquestes deixalles.

A més, tancant el mandat 2019-2023, el municipi del Vendrell es situa, com apuntàvem, en un reciclatge d’aproximadament el 19% (15.451.824 kg.) davant un 81% (67.509.907 kg.) de brossa que va acabar als contenidors de rebuig.

Aquestes dades apunten, aproximadament, que els costos de rebuig durant tot el mandat anterior ha estat de 7.477.378,89 euros, el cost d’enviar a l’abocador 67.509.907 kg. de rebuig.

La Xarxa Vendrellenca explica en el seu comunicat que aquesta situació “posa de manifest la necessitat de treballar per millorar la quantitat de brossa que es recicla, perquè s’està molt lluny de l’objectiu del 55 % que marca la Unió Europea per 2025 i es recorda que cada any el preu del quilo de brossa que s’envia al contenidor de rebuig i que, per tant, va a l’abocador, s’incrementa.

Responsabilitat comarcal
D’altra banda, l’entitat veïnal que agrupa diverses associacions del Vendrell considera com a principals responsables d’aquesta situació al Consell Comarcal del Baix Penedès perquè, segons apunta, “ha estat incapaç de tirar endavant un nou contracte que treballi per assolir les xifres marcades per la Unió Europea; però també fa responsable l’equip de govern de l’Ajuntament del Vendrell perquè, segons la Xarxa Vendrellenca, “no ha treballat de forma suficient per millorar aquestes dades i ha renunciat a fer el servei de forma directa”.

Recordem en aquest sentit que l’Ajuntament del Vendrell és a les portes de licitar un nou sistema de neteja viària i recollida selectiva de deixalles al municipi, arran del contracte anterior caducat des del 2016.
Sobre les mesures que caldrien tirar endavant amb aquesta situació, la Federació Xarxa Vendrellenca considera que “calen mesures dràstiques per canviar les dinàmiques de reciclatge al municipi si es vol assolir els objectius marcats les quals passen de manera inexorable, per impulsar el porta a porta en més llocs del municipi i la instal·lació de contenidors intel·ligents”.

A més, finalment, també creu que “s’han d’impulsar campanyes de sensibilització a la ciutadania que facin prendre consciència de la necessitat de reciclar més”, diu també la Xarxa Vendrellenca en l’esmentat comunicat.

Sobre el marc de treball on s’han de desenvolupar, la mateixa federació d’entitats veïnals aposta per la “municipalització del servei com a eina generadora d’ocupació i d’una reducció dels costos del servei”, si bé la Xarxa ja reconeix el tràmits i voluntat del govern del Vendrell per externalitzar el servei. Donat el cas, creu que “l’actual equip de Govern de l’Ajuntament del Vendrell hauria de sortir del contracte mancomunat de recollida de residus perquè s’ha demostrat que ha estat un fracàs en matèria de la gestió que s’ha dut a terme des de l’empresa mixta ECOBP, i tirar endavant un projecte en solitari que treballi de forma efectiva per arribar als objectius òptims de reciclatge”.

Més control del servei
Tanmateix, si el govern del Vendrell aposta per seguir amb un contracte mancomunat a través d’una empresa creada al Consell Comarcal del Baix Penedès, l’entitat veïnal afirma que “calen canvis substancials en el control i que el nou contracte hauria d’estar ja sobre la taula per poder desenvolupar una estratègia per augmentar el reciclatge, perquè resten menys de dos anys per assolir l’objectiu del 55% del reciclatge de residus municipals.

Pel que fa als costos econòmics del nou servei de recollida selectiva de residus, la Xarxa Vendrellenca considera que “donada la nefasta gestió amb dades tan baixes en recollida de residus, ens dirigim cap a un model que tindrà un cost més elevat per la ciutadania, el qual suposarà a curt o mig termini una pujada de la taxa de recollida de residus”; i l’entitat recorda que “donada la situació actual i tenint en compte les mesures que s’han d’implementar per millorar les xifres de reciclatge amb inversió en personal, infraestructures i campanyes; es faci el que es faci, no es podrà reduir la taxa quan reciclem més, donat que l’única cosa efectiva que es podrà tirar en davant als propers anys és la contenció dels costos en el temps, amb més volum de reciclatge per part de la ciutadania”.

D’altra banda i sobre les dades de recollida d’oli domèstic, el sistema de contenidors que hi ha al municipi vendrellenc ha permès reciclar, amb les últimes dades del 2022, 5.815 litres. En aquest sentit, la Xarxa Vendrellenca es mostra la “satisfacció” del col·lectiu veïnal per haver col·laborat amb l’impuls pel canvi del sistema de contenidors i la campanya que van tirar en davant, la qual cosa entén que “segurament han ajudat a assolir aquesta quantitat de litres recollits”; alhora que preveu seguir treballant en aquest àmbit amb campanyes i d’altres accions ambientals. Des de l’entitat es recorda que “cada litre d’oli que es tira a la pica contamina 1.000 litres d’aigua”.

Finalment, la Federació Xarxa Vendrellenca insta als governs de l’Ajuntament del Vendrell i del Consell Comarcal del Baix Penedès a “treballar de forma efectiva per millorar el reciclatge, perquè és molt preocupant la situació i calen mesures dràstiques per garantir que s’assoleixen els objectius de recollida selectiva marcats, recordant que cap mesura serà totalment efectiva si la ciutadania no està implicada amb el reciclatge”, es conclou en l’esmentat comunicat.

També et pot interessar

Comentaris