Una campanya per reduir els envasos d’un sol ús comença per la restauració

Ajuntament i Mancomunitat volen conscienciar la ciutadania sobre la generació d’un residu que ha crescut un 13% en tres anys

Ja no ‘hi ha prou només amb reciclar els residus. Cal reciclar però també intentar no generar residus. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Vilafranca amb el suport de la mancomunitat Penedès-Garraf ha iniciat una campanya que amb el títol “Reomple, reutilitza, redueix” pretén conscienciar sobre la necessitat d’evitar la generació d’envasos d’un sol ús entre la ciutadania. De moment, la campanya posa el focus en la restauració i en pocs dies ja s’ha visitat una seixantena d’establiments per donar a conèixer unes premisses bàsiques que, d’altra banda, estan especificades en diverses lleis i reials decrets.

Per aquest motiu, els establiments de restauració estan obligats a facilitar als seus clients, per exemple, envasos retornables per als serveis per emportar o per les restes de racions i també oferir aigua no envasada de manera gratuïta, sempre que els comensals així ho sol·licitin.

El responsable de residus de la Mancomunitat, Jordi Bosch, ha explicat en la presmntació de la campanya que els darrers anys s’ha disparat l’ús d’envasos de plàstic i aquí és on s’ha d’incidir en la necessitat de reduir aquets residu. Des del 2019 la generació d’envasos de plàstic ha augmentat un 13%.

De la seva banda, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilafranca, Miquel Medialdea, ha indicat que el foment de l’ús d’envasos reutlitzables s’ha començat a aplicar entre els treballadors municipals i ja s’han distribuït ampolles tèrmiques a un dels col·lectius laborals que més hores passa al carrer com és la brigada municipal. Pròximament els agents de la Policia Local també rebran les seves ampolles tèrmiques. Per Medialdea, l’objectiu “és el canvi d’hàbits perquè l’Ajuntament ha de donar exemple”.

A Vilafranca es genera 1,5 tones de residus per habitant i dia. D’aquest volum de residus, un 10% corresponen només a ampolles d’aigua que es dipositen en el contendior groc. A nivell de Mancomunitat, l’any 2022 es van generar 5.676 tones d’envasos.

També et pot interessar

Comentaris