Junts i PSC revalidaran el pacte de govern al Consell Comarcal de l’Alt Penedès

Dirigents dels partits que han pactat el proper govern del CCAP.
26/06/2023 - 16:28h

Els dos partits destaquen que busquen la estabilitat en l’ens comarcal i ERC critica l’entesa política

Els representants del PSC-CP i de Junts-CM a l’Alt Penedès, Sergi Vallès (Secretari general d’Impulsem Penedès), Albert Tort (Secretari d’Organització de la Federació socialista Alt Penedès-Garraf), Sebastià Moya (President comarcal de Junts) i Lluís Valls (membre de l’executiva nacional del PSC), han signat un ‘Acord per al progrés social, econòmic i territorial de l’Alt Penedès amb estabilitat institucional’ per a la legislatura 2023-2027. Amb una majoria àmplia de 20 conselleres i consellers, Junts-CM i PSC-CP compartiran de nou govern al Consell Comarcal de l’Alt Penedès (CCAP) “posant en valor la tasca de modernització, projectes impulsats i estabilitat institucional exercits en la legislatura anterior com a base de treball, entesa i col·laboració en la nova etapa de govern”, apunten en un comunicat.

L’acord estableix les línies estratègiques del proper govern comarcal, que posarà el focus en potenciar els programes de cooperació i assistència tècnica als ajuntaments articulats la darrera legislatura, així com la promoció econòmica del territori, el posicionament i la promoció de l’activitat agrícola i el valor dels productes de la terra, les iniciatives de reindustrialització, la formació laboral, la promoció turística i les iniciatives en l’àmbit cultural, esportiu i de vida activa a la comarca (joventut, gent gran,…).

També s’impulsarà i es reforçarà també l’atenció social, com un eix essencial dels serveis del CCAP per a la ciutadania en col·laboració amb els ajuntaments; i seguirà la línia de gestió dels serveis educatius de transport escolar i menjadors, i en particular l’Escola de Música de l’Alt Penedès, així com d’altres iniciatives com el nou premi comarcal de treballs de batxillerat.

Pla Territorial Parcial del Penedès
El govern comarcal també durà a terme iniciatives per pressionar de manera activa al Govern de la Generalitat per accelerar els debats del Pla Territorial Parcial del Penedès, el desplegament de serveis de la Vegueria i la demanda de creació de l’Autoritat del Transport del Penedès.

L’acord de govern, a més, també especifica que se seguiran promovent projectes innovadors per al territori entorn als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la senyalització de camins rurals i espais d’interès, i els projectes de vies verdes de connexió a nivell comarcal. També hi haurà com a prioritat el debat necessari sobre les energies renovables en equilibri amb la defensa del territori i la preservació del paisatge i de l’entorn, així com la continua modernització i digitalització de l’administració del CCAP, impulsant la comunicació propera a la ciutadania i la transparència pública.

Els dos grups han acordat que el govern comarcal seguirà treballant de manera conjunta, coordinada i transparent per avançar en les iniciatives plantejades. Junts exercirà la presidència de la institució, mentre que la vicepresidència primera, que assumirà també les funcions de portaveu del govern comarcal, serà exercida per un conseller del PSC-CP.

Les vicepresidències segona, quarta i cinquena correspondran a Junts-CM, i les vicepresidències tercera i sisena al PSC-CP. La presidència del Consorci de Promoció Turística serà exercida per un conseller comarcal del PSC-CP i la presidència del Consell d’Alcaldes ho serà per part d’un alcalde de Junts-CM.
L’acord inclou un decàleg d’actuació, posant en valor el compromís d’estabilitat institucional, la transparència i col·laboració amb totes els grups polítics representants al CCAP, amb els ajuntaments i amb la resta d’institucions i entitats, avançant en el progrés social, econòmic, empresarial i territorial de la comarca, amb gestió de les competències del Consell i impulsant el debat necessari amb visió a mitjà i llarg termini de la comarca.

Finalment, a manca de conèixer els noms dels futurs consellers i conselleres, ja és segur que Xavier Lluch continuarà de president i Albert Tort, com a vicepresident primer.

ERC critica l'”aliança conservadora”

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha criticat que Junts i PSC “tornen a reeditar per inèrcia el pacte de despatxos” per governar el CCAP. Des d’ERC es considera que “era el moment d’obrir un nou cicle a l’Alt Penedès per poder activar el Consell Comarcal perquè, més enllà de fer de gestoria com fins ara, emprengués polítiques actives de suport, enfortiment i vertebració de la comarca”. “Algunes d’aquestes polítiques serien sobre la transició energètica, en mobilitat, en industrialització, vertebració del Penedès i en la millora del suport als ajuntaments”, diu ERC.

“El pacte conservador entre Junts i el PSC novament comporta tenir un govern contrari als interessos del territori i posa en risc l’autonomia i la capacitat de decisió pròpia de la ciutadania penedesenca que estarà segrestada pels interessos partidistes de la sociovergència”, critica ERC.

En primer lloc, des dels republicans es posa sobre la taula que Junts per Catalunya està apuntalant el PSC en òrgans de govern del territori “on el mateix PSC ha demostrat una manca de coneixement i capacitat de gestió. Un exemple evident d’aquesta situació és el lamentable estat del servei ferroviari de la línia R4, que afecta directament a la ciutadania del Penedès i que el PSC mai ha aixecat la veu per reclamar una millora real d’aquest servei”.

“És inacceptable que el partit que governa a Madrid i té les competències en matèria de transport ferroviari no hagi intercedit per solucionar aquesta situació de manera efectiva”.
ERC també posa l’exemple del projecte d’una línia de molt alta tensió (MAT) que “travessa el Penedès i que el govern espanyol liderat pel PSOE i els comuns ha autoritzat i que suposarà una gran destrucció del territori de la comarca”.

“El Penedès ha de ser governat des del Penedès, amb l’objectiu de defensar els interessos de la comarca, els municipis i la seva ciutadania”, diu ERC, que conclou que “es reafirma el seu compromís amb la defensa dels interessos del territori i de posar-se al servei del Penedès per fer-lo tirar endavant”.

[Llegeix l’acord de govern del Consell Comarcal de l’Alt Penedès clicant aquí]

També et pot interessar

Comentaris