Junts manté l’hegemonia a l’Alt Penedès per davant d’ERC i el PSC

Un gest que aquest 28M s’ha repetit milers de vegades al Penedès. (Foto: Ramon Costa)
29/05/2023 - 00:23h

Dels 27 municipis que hi ha a la comarca, Sant Cugat, Pacs, el Pla, Gelida, Mediona i La Granada canviaran d’alcalde segur

Tot i perdre gairebé 3.000 vots Junts ha estat la força més votada a l’Alt Penedès amb 12.309 vots i només ha perdut 4 regidors a la comarca. Aquests resultats li donaran 11 consellers al Consell Comarcal, un menys que el 2019. La segona força ha estat ERC que també he perdut vots. En concret 2.341 vots però mantindrà els deu consellers al CCAP. Els socialistes són els que guanyen dos consellers i passaran a tenir-ne 9 però traduït en vots només en guanyen 430. La resta de grups seran la CUP que es quedarà amb dos consellers, un menys dels que tenia i tornarà a tenir representació el Partit Popular amb un conseller. Aquests són els resultats dels dels 25 municipis a excepció de Vilafranca i Sant Sadurní dels quals n’informem a banda. La participació a la comarca ha estat el 59,59%.

A Avinyonet del Penedès César Herraiz (Junts) referma la majoria incrementant un regidors més. Ara en tindrà 6 per 3 Tots Som Avinyó amb Xavier Castilla. En vots han estat 640 x 280.

A Les Cabanyes Agustí Vallverdú (Junts) mantindrà l’alcaldia amb majoria. Amb 342 vots, tres més que fa quatre anys conserva els 5 regidors per 2 els que ha aconseguit ERC. No tindrà representació Les Cabanyes CP.

A Castellet i la Gornal Xavier Revuelta (PSC-CP) seguirà sent l’alcalde tot i que tampoc tindrà la majoria. Ha perdut 32 vots respecte fa quatre anys però continua tenint 5 regidors. Junts és la segona força política amb 224 vots i 3 regidors, Esquerra amb 181 vots en tindrà 2 i finalment entra al consistori per primera vegada Valents amb un regidor en detriment de Ciutadans que era fins ara qui tenia aquest regidor.

A Castellví de la Marca Núria Cañís (Impulsem) amb 488 vots ha guanyat i tindrà sis regidors mantenint la majoria absoluta tot i que el seu partit perd un regidor en detriment de Sumem-CP que tindrà tres regidors.

A Font-rubí, l’alcalde més longeu del Penedès, Xavier Lluch, tot i perdre gairebé cent vots continua amb majoria absoluta amb 5 regidors per 2 AM i 2 els independents.

A Gelida, el socialista Lluís Valls ha rebut una amplíssima victòria i treu de l’alcaldia a Lluïsa Llop (ERC). Valls, un dels alcaldes més longeus del Penedès, recupera l’alcaldia amb 8 regidors i un suport de 1.780 vots. ERC es queda amb 2 regidors quan en tenia 4 i baixa dels 1.044 vots a 460.

La Granada tindrà per primera vegada un alcalde republicà. Joan Amat d’ERC les ha guanyat amb 652 vots i 6 regidors que li donen la majoria absoluta davant dels 4 regidors de Junts i un de SOM-CP. I l’anècdota d’aquesta eleccions estarà en el fet que La Granada i Pacs tindran dos alcaldes que són germans. Joan Amat i Montse Amat.

A Mediona, el socialista Servand Casas, un altre dels longeus del Penedès, després d’estar desaparegut durant una legislatura, torna a la palestra per la porta gran. Victòria amb majoria gràcies al suport de 521 vots. Tindrà 6 regidors i Juli Silvestre (ERC), l’actual alcalde baixa dels 4 als 2 regidors.

A Olèrdola Lucas Ramírez (APO) té tots els números per continuar com alcalde per tercera legislatura però ha perdut la majoria absoluta. Ha aconseguit 5 regidors un menys i no tindrà majoria donat que els tres partits restants, Impulsem, ERC i PSC tindran 2 regidors cadascun.

A Olesa de Bonesvalls Pedro Juan (PSC-CP) ha guanyat amb 308 vots per 248 Jordi Ramos (ERC). En l’arc de regidors el PSC-CP n’obté 4, ERC-AM també 4 i els independents GOOB-FIC amb 2 regidors.

A Pacs del Penedès hi haurà nova alcaldessa. Montse Amat (Pacs Batega AM) ha sumat 310 vots que li donen majoria amb 4 regidors per 3 regidors Junts amb Montse Mascaró.

Al Pla del Penedès, tres dones competien per l’alcaldia. Finalment, Dolors Chacons (ERC) ha guanyat amb 318 vots (5 regidors) i tindrà majoria absoluta. Ha quedat per davant d’Elisabeth Colomer (Junts) amb 229 vots i 3 regidors i la CUP amb 70 vots tindrà un regidor.

A Pontons no ha saltat la sorpresa i el popular Josep Tutusaus obté 172 (+5 del 2019) que fins i tot li donen un regidor més. Tindrà majoria amb 5 regidors per 2 de Junts. Desapareixen els independents que ja no s’han presentat.

A Puigdàlber Miquel Vallès (Impulsem) continuarà quatre anys més d’alcalde. Els resultats són pràcticament calcats als darrers comicis del 2019. Ara, Vallès ha obtingut 180 vots i el 2019 en va obtenir 177. Impulsem Puigdàlber mantindrà els 4 regidors i ERC es queda amb els mateixos tres regidors.

A Sant Cugat Sesgarrigues, l’altra municipi que ara fa quatre anys la moneda va dictar l’alcaldia a ERC, aquesta vegada el PSC amb Raül Casado podria recuperar l’alcaldia i ha guanyat de 12 vots. El PSC en suma 260 (4 regidors) per 248 ERC. Cal tenir en compte que el novè regidor se l’emporta la CUP que podria dictar on va a parar l’alcaldia. Sant Cugat ha estat el segon municipi amb la més alta participació amb un 80,69%.

A Sant Llorenç d’Hortons, l’actual alcalde Jaume Julibert (CM) ha perdut gairebé un centenar de vots que li podrien costar l’alcaldia. Deixa de tenir la majoria i es queda amb 5 regidors. Més x Hortons amb Jordi Catalan ha obtingut també 5 regidors i Avancem-CP un. Dos partits que podrien fer canviar la truita en aquest municipi.

A Sant Martí Sarroca tot i guanyar en vots Ramon Carbó (Junts) amb 438,  Foment Martinenc i ERC podrien reeditar el pacte de govern amb majoria amb 6 regidors, tres per cada partit. Els socialista de Movem es mantenen amb 2 regidors.

A Sant Pere de Riudebitlles la CUP amb dos regidors tindrà la clau per si vol que continuiï com alcalde Joan Llort, que ha perdut un regidor i es queda amb 4 o amb ERC que ha guanyat un regidor i es queda amb 5.

A Sant Quintí de Mediona ha guanyat Bernat Catasús d’Impulsem i desbanca en la victòria l’actual alcalde Pol Pagès (ERC). 480 a 428 vots respectivament tot i que en regidors empaten a 5. L’onze regidor de l’emporta el PP amb Raquel Valls que s’entreveu decisiva per la governabilitat.

A Subirats Pere Pons (Junts), l’actual alcalde, ha guanyat tot i perdre 61 vots. Manté els 5 regidors però ERC i la CUP en sumen 6 (4×2) i podria ser l’alternativa a l’alcaldia. El PSC que formava govern amb Junts ha perdut el regidor que tenia.

A Santa Fe del Penedès Jordi Bosch també continuarà com alcalde. Després que ara fa quatre anys hi hagués un empat tècnic a 124 vots aquesta vegada s’ha desfet l’empat i Bosch (Impulsem Santa Fe) ha guanyat am 144 vots (4 regidors) per 109 la candidatura dels independents. En aquest petit municipi, el segon amb empat tècnic ara fa quatre anys s’ha registrat la participació més elevada de la comarca amb un 92,14%. Només 22 persones no han anat a votar.

A Sant Margarida i els Monjos no hi haurà canvis. La socialista Imma Ferret manté majoria sobrada amb 7 regidors, els mateixos que tenia i la resta de partits queden molt residuals amb ERC que perd 500 vots i es queda amb dos regidors, la meitat dels que tenia i ARA PL el nou partit és qui es queda aquests vots però que només li valen per tenir també dos regidors. Els dos últims són per Junts i Poble Actiu.

A Torrelavit, Ramon Riera, com fa quatre anys ha tornat a guanyar amb el suport de 362 vots però com va passar ara fa quatre anys podria tornar a perdre l’alcaldia si com fa quatre anys ERC i els independents reediten el mateix pacte amb el qual han governat els darrers quatre anys. Destaca l’alta participació del 72,5% de participació.

A Torrelles de Foix, Sergi Vallès (Impulsem) repeteix la majoria aplastant tot i perdre un regidor. Es queda amb 8 que és una àmplia majoria. ERC puja a dos regidors, en tenia només un, i el PSC manté l’únic regidor que tenia.

I finalment, a Vilobí, després de 3 legislatura amb majoria absoluta, el socialista Xavier Edo tot i guanyar-les amb només tindrà 4 regidors que no li asseguren l’alcaldia perquè la resta de partits podrien fer un tripartit i prendre-li la vara d’alcalde. Junts, ERC i CUP tenen 2, 2 i 1 regidors respectivament que sumen majoria. Tot està a l’aire. Vilobí ha estat el tercer municipi amb la més alta participació amb un 75,14%.

També et pot interessar

Comentaris