L’hora de la veritat

26/05/2023 - 09:05h

162.000 persones tenen diumenge dret a vot als municipis de l’Alt i el Baix Penedès i podran triar entre els 2.351 aspirants a ocupar els 455 càrrecs disponibles

Aquest diumenge hi ha eleccions municipals i la campanya electoral esgota avui les darreres hores. El dia D és a tocar i la majoria de partits espremen cada minut per intentar acabar de convèncer que la seva és la millor opció. Acaba una campanya electoral, oficialment de dues setmanes, però que sembla que va començar fa més de mig any, amb les primeres informacions sobre futuribles candidats i composicions de candidatures
L’hora de la veritat ja és aquí i 162.000 penedesencs i penedesenques tenen l’oportunitat de decidir qui ocuparà els 455 càrrecs que quedaran disponibles amb la legislatura 2019-2023 liquidada. Un total de 2.351 (1.221+1.130) persones formen part de les 183 llistes que concorren a les eleccions de diumenge.
Les xifres de les eleccions municipals 2023 al Penedès parlen de 105 candidatures presentades als municipis de l’Alt Penedès i 78 al Baix. Això representa dues candidatures menys que ara fa quatre anys.
Sigui com sigui, hi ha sis municipis que canviaran segur la fesomia de l’alcalde o alcaldessa. Entre els canvis, destaca el de Vilafranca, que segur que tindrà una altra persona al capdavant de l’Ajuntament per la renúncia a la reelecció de Pere Regull, batlle des del 2009. La Granada, Castellví de la Marca, Sant Llorenç d’Hortons i Sant Martí Sarroca, a l’Alt Penedès, i Bonastre, al Baix, seran els altres municipis amb canvis assegurats a les alcaldies.


Pel que fa a les cares, un municipi que tindrà segur una alcaldessa serà Pacs, ja que les dues candidatures que s’hi presenten estan encapçalades per dones: Montserrat Mascaró, que repeteix amb Junts, i Montserrat Amat, amb Pacs Batega.
I en aquesta ocasió, a Sant Cugat Sesgarrigues sembla improbable que es torni a repetir la situació extraordinària que es va viure ara fa quatre anys, quan l’empat matemàtic a vots que es va donar entre les candidatures del PSC i d’ERC es va haver de desfer amb una moneda llençada a l’aire als jutjats. La sort, aquell dia, va caure de la banda d’ERC, que ha ocupat l’alcaldia els darrers quatre anys. Els protagonistes d’aleshores tornen a ser els mateixos enguany, el socialista Raül Casado, i el republicà Jordi Ferrer.
El mateix sorprenent cas es va donar a Santa Fe. El 2019 també hi va haver empat a vots entre el candidat de Junts, Jordi Bosch, i el de la FIC. Aquesta vegada, però, el cap de llista dels independents és un altre, perquè Daniel Gómez ha substituït Jordi Rius al capdavant.
Sigui com sigui, a partir d’aquesta mitjanit s’acaba la campanya i la darrera paraula la tindrà l’electorat, que diumenge parlarà a les urnes per decidir la composició dels ajuntaments per a la legislatura 2023-2027.
Tocarà celebrar o lamentar. Dilluns vinent arrenca una nova etapa, i la roda dels pactes, si convé, comença a girar.

També et pot interessar

Comentaris