Aquest divendres es presenta el documental ‘La Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders’

Pavellons de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders.
05/05/2023 - 12:30h

Produït pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, es podrà veure a les 18.30h a la sala polivalent del Museu Pau Casals

L’Associació per a la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders presentarà aquest divendres, a les 18.30 h, a la sala polivalent del Museu Pau Casals del barri marítim de Sant Salvador del Vendrell, el documental La colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders, produït pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC).

L’audiovisual descobreix la història d’aquesta colònia singular, els espais que la conformen i com era la vida quotidiana per a les persones que hi vivien.

La colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders és l’única d’aquestes característiques a Catalunya, amb pavellons d’habitatges per als treballadors i serveis comunitaris.

En l’acte, obert a tothom, hi assistiran autoritats del Vendrell, el director del MNACTEC, Jaume Perarnau; la directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya a Vilanova i la Geltrú, Pilar Garcia; el director-gerent de la Fundación de los Ferrocarriles, Adrián Fernández, i el president de l’Associació per a la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders, Edu Martínez. Prèviament a l’acte, a les 16.00 h, les autoritats faran una visita a la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders.

L’Associació per a la Preservació de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders fa temps que treballa per preservar tota la Colònia ubicada a Sant Vicenç de Calders, posant en valor els pavellons i totes les edificacions de serveis. L’objectiu és posar de relleu la importància d’aquest conjunt a nivell ferroviari i la vàlua dels béns arquitectònics que s’hi conserven, per conservar-lo i perpetuar-lo.

La tasca de preservació s’estén també a museïtzar un dels espais de la Colònia Ferroviària amb elements lligats al món de la Colònia, del tren i de l’estació de Sant Vicenç de Calders. Una altra de les altres línies que ja s’han començat a treballar és la de recollir i conservar la memòria viva dels qui hi van viure i treballar. Una mostra d’aquesta actuació són les visites guiades que s’han organitzat de manera esporàdica, i que es té la intenció d’incrementar-les ben aviat.

La presentació del documental és també un exemple de la voluntat de posar de relleu la importància de la Colònia i de com aquest patrimoni ferroviari és valorat de des de diferents àmbits com el del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i el Museu del Ferrocarril de Catalunya.

Actualment, membres de l’Associació s’estan entrevistant amb diferents candidats de les eleccions municipals del Vendrell per conèixer quin és el seu interès i la seva predisposició per conservar la Colònia Ferroviària. 

També et pot interessar

Comentaris