Junts podria triar PSC o ERC per fer el proper govern a Vilafranca

La sala de plens de l’Ajuntament de Vilafranca.
05/05/2023 - 08:00h

Un sondeig de l’empresa Celeste-Tel fet amb 500 persones enquestades dona 8 regidors a Junts, un més que ara, el PSC manté els 5 i ERC en perd un i n’obté 4

Junts per Vilafranca, la candidatura encapçalada per Aureli Ruiz, guanyaria les eleccions del 28 de maig (28M) amb el 32% dels vots i un total de 8 regidors, per davant del PSC de Francisco Romero, segona força amb el 21,5% dels vots i 5 regidors, i d’ERC, liderada per Pere Sàbat i que seria la tercera força més votada, amb el 19,6% de les paperetes i 4 regidors.

Aquest és el podi electoral que determina una enquesta encarregada per Junts x Vilafranca a l’empresa valenciana d’investigacions sociològiques Celeste-Tel i a la qual ha tingut accés el 3d8.

L’estudi preelectoral, dirigit pel sociòleg José Ramón Lorente, va efectuar durant dues setmanes del mes de març un total de 500 enquestes telefòniques i de manera proporcional a les franges d’edat i gènere de la població vilafranquina, a la qual se li va traslladar una dotzena de preguntes per acabar definint un ampli estudi que ocupa un total de 69 fulls.

A l’edició impresa del 3d8 d’aquest divendres es publiquen quadres de dades on es veu que Junts per Catalunya, que guanyaria un regidor respecte del 2019, i el PSC, que es mantindria amb els 5 representants dels últims quatre anys, podrien reeditar el pacte de govern vigent en els últims mandats.

Tot seguit hi hauria, per aquest ordre, ERC, que perdria un regidor i passaria de segona a tercera força més votada; la CUP i Vilafranca en Comú (VeC), que mantenen els 2 i un representant del 2019, respectivament; i finalment hi hauria un canvi rellevant pel que fa a la sisena força: Ciutadans (Cs) perdria el seu regidor en benefici del Partit Popular (PP), liderat per Josep González.

Coneixement i valoració dels candidats
Pel que fa al coneixement dels caps de llista vilafranquins, els dels tres grans partits superen el 80% –amb Aureli Ruiz (Junts) en el 88,1%, Pere Sàbat (ERC) en el 84,4% i Francisco Romero (PSC) amb el 80,7%–, mentre que Marta Soler (CUP) –57,2%– i Montse Romagosa (VeC) –51,3%–són conegudes per poc més de la meitat de l’electorat; i Eladio García (Cs) i Josep González (PP) es troben en el 42,5% i 42,2%, respectivament.

Quant a la valoració demanada sobre els mateixos candidats i candidates, només els dels tres partits que configurarien el podi electoral aproven [vegeu puntuació en les fotografies inferiors].

Fidelització de votants de cada partit polític
Finalment, apuntem de l’enquesta preelectoral el que fa referència al nivell de fidelització dels votants potencials de cada partit comparant-lo amb els vots que van rebre el 2019, sempre segons l’estudi de Celeste-Tel.

Així, i en ordre de major a menor fidelització, la CUP és el partit que té un votant més fidel, atès que un 88,1% del seu electorat assegura que li tornarà a donar suport. Després hi ha Junts x Vilafranca, amb el 87,2%; el PSC (81,9%), PP (76%), ERC (70,6%), VeC (70,1%) i Cs (38,8%). Per franges d’edat, Junts seria el partit més votat entre els electors de 31-44, 45-64 i de més de 65 anys, mentre que ERC és la força preferida pels electors de 18 a 30 anys.

Les xifres de la mateixa enquesta preelectoral indiquen també, per exemple, que Junts x Vilafranca pujaria el 28M 2,61 punts de suport respecte del 29,42% de vots registrats en els comicis de quatre anys enrere; ERC cauria 2,43 punts (fins al 19,6% dels vots), la qual cosa faria que el PSC, amb 1,52 punts de creixement –fins a un 21,5% dels vots– li prengués la segona plaça amb més vots; la CUP perdria 0,77 punts –fins l’11,1% del total de vots emesos–, VeC es deixaria 0,75 punts –rebria el 6,9% de les paperetes emeses aquest 2023– i a les dues últimes posicions hi hauria clarament un trasvàs de vots respecte a les anteriors eleccions celebrades.

Ciutadans (Cs), ara amb un regidor, cauria 3,32 punts de suport electoral (del 5,7% general passaria al 2,4%, sense representació al consistori vilafranquí en estar per sota del 3% mínim per entrar en els càlculs de la Llei d’Hondt de distribució de regidors); i el Partit Popular tornaria al consistori vilafranquí per passar del 3,3% de vots totals el 2019 al 6,1% que li dona el treball de Celeste-Tel (amb un creixement de 2,8 punts percentuals).

També et pot interessar

Comentaris