L’Ajuntament de Vilafranca aprova una sanció de 21.000 € per una infracció urbanística greu

Un propietari va convertir un habitatge unifamiliar en 6 pisos que llogava a famílies vulnerables a la zona de Melió Residencial

L’ordre del dia del ple d’abril feia pensar que seria una sessió de tràmit, però va acabar debatent un punt que va entrar per la via d’urgència sobre un expedient sancionador en matèria urbanística tipificat com a molt greu.
Un particular va convertir un habitatge unifamiliar ubicat a la zona de Melió Residencial en sis pisos que posava a lloguer. Les obres no declarades es van fer l’any 2008, però la trama no es va destapar fins el 2020, quan un usuari va acudir a l’OAC a soŀlicitar l’empadronament per tramitar un ajut. Amb l’inici del procediment es va descobrir que l’adreça facilitada no constava a la relació de finques de l’Ajuntament.
La sanció per infracció greu era de 105.000 €, però després del requeriment i el restabliment de la legalitat, l’infractor s’ha beneficiat d’una bonificació del 80%, de manera que la multa ha quedat en 21.000 euros.
Tots els grups municipals van votar a favor de la sanció, tot i que van lamentar que a causa de la lentitud de l’Administració a l’infractor l’hagin multat amb una quantitat molt inferior als suposats beneficis que ha obtingut durant anys. Va ser un debat excepcional, atès que mai abans no s’havia portat al ple un expedient de disciplina urbanística, dels quals l’Ajuntament en registra al voltant de 150 cada any. La gravetat dels fets i la necessitat d’aprovar-se dins els terminis establerts va fer que hagués de passar pel ple de manera immediata.


Des de l’equip de govern, el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, demanava aprovar aquest punt, que correspon a una situació “que no s’hauria de donar mai”, però va recordar que diferents departaments de l’Ajuntament van fer un procés d’acompanyament a les sis famílies que van quedar sense habitatge a causa d’aquesta iŀlegalitat. En aquest sentit, des de la CUP es va reclamar que l’import de la multa es destini a ajuts al lloguer, especialment per a joves. El grup de VeC va reprovar el comportament iŀlegal d’un propietari que s’ha aprofitat de famílies vulnerables. En els mateixos termes es va expressar ERC, que va lamentar la lentitud de la tramitació i de l’Administració.
Durant el penúltim ple de la legislatura, l’equip de govern també va donar compte de l’aprovació dels comptes de la Fundació de la Festa Major corresponents al 2022 i de l’informe anual sobre el compliment en matèria de morositat.
Així mateix, també es van aprovar els números de les empreses municipals: els comptes anuals de Serveis Municipals de Comunicació (SERCOM), amb unes pèrdues de 739.000 €; els d’Aigües de Vilafranca, única empresa municipal que ha tancat amb beneficis –360.000 € postius–, i l’Institut Municipal de Formació, que engloba l’Arsenal, l’Escola de Música i l’escola d’Enoturisme, amb un dèficit de 981.000 €.

També et pot interessar

Comentaris