El Vendrell homenatja l’artista i activista cultural i polític Joan Descals

17/04/2023 - 12:00h

Òmnium Cultural del Baix Penedès reconeix la trajectòria política, cultural i artística de Descals en un acte a l’Auditori Pau Casals

Aquest dissabte passat i organitzat per Òmnium Cultural del Baix Penedès, es va celebrar un acte de reconeixement a la trajectòria política, cultural i artística del vendrellenc Joan Descals, a l’Auditori Pau Casals del barri marítim de Sant Salvador.

Després de la benvinguda inicial de la presidenta d’Òmnium Cultural del Baix Penedès, Mireia Juanola, i de l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez (qui, a més, va regalar una placa de ceràmica amb l’skyline del Vendrell a l’artista), l’acte es va desenvolupar seguint les diferents línies d’activitat de Descals.

Així, es va repassar la seva trajectòria política, amb Josep Maldonado, Quim Nin i Benet Jané com a ponents; l’àmbit professional, amb la professora de l’Institut Baix Penedès Isabel Pahissa; l’àmbit artístic, amb el Grup d’Art Polièdric (representat per Nati Soler, Camil·la Pérez, Linus Urpí, Carlota Baldrís i Pep Vinyes); l’àmbit d’entitats, amb Joan Miró (Associació Musical Pau Casals) i Montserrat Jornet (Fundació Santa Teresa); i l’àmbit cultural, amb Àngels Santacana i Neus Oliveras.

Entre els diferents parlaments va actuar el grup La veu humana, format per Griselda Ramon i Àlex Jordi; Hermini Caballero va llegir poemes i els Diables del Vendrell van dedicar un versot a l’homenatjat. L’acte va acabaar amb un petit relat del net de Descals i un discurs d’agraïment del mateix Descals.

Diverses personalitats van assistir a l’acte, com els polítics de Junts Josep Rull i Jordi Turull, l’expresident Jordi Pujol, l’alcalde Kenneth Martínez i diversos regidors del consistori vendrellenc; i una àmplia representació de la societat civil vendrellenca, amb els presidents de les principals entitats amb les quals Descals havia col·laborat.

Posteriorment, es va celebrar un dinar al restaurant Xaloquell, amb un centenar de comensals.

Impulsor de la llengua i la cultura catalanes

Nascut a Sant Fruitós de Bages, totes les inquietuds de Joan Descals es van centrar des de molt jove cap al redreçament de la llengua catalana i  la cultura d’un país que vivia en plena foscor franquista.

Després de ser professor d’anglès a l’Institut Lluís de Peguera de Manresa i Arraona de Sabadell, va arribar l’any 1974 al Vendrell com a catedràtic d’anglès. De seguida es va vincular a la vida cultural vendrellenca i va estimular el grup 7 d’Art, la creació del Teatre Infantil i Juvenil, va fer conferències, molt especialment va ser president de l’Associació Musical Pau Casals i va col·laborar intensament amb la Fundació Santa Teresa. Paral·lelament, va entrar a formar part de Convergència i Unió i va ser nomenat Delegat d’Ensenyament a Tarragona i Director General d’Innovació Educativa.

Tanmateix, una de les singularitats artístiques més importants és la interpretació de poemaris: Vinyoli, Espriu, Ferrater, Xirinacs, Duarte, Fabregat i un llarg etcètera. El pinzell de Descals dona color a cadascuna de les paraules o conceptes que destaquen del poema. I el que és més important: sempre amb una proposta de diàleg obert amb  la persona que mirarà el quadre.   

En aquests últims anys, Descals ha format part del grup Polièdrics en el sentit de la diversitat d’Art. Ha estat reconegut amb els premis Bages de Cultura a Manresa i Pau Casals de Trajectòria de l’IEP. Un aspecte simpàtic i original de la seva trajectòria ha estat pintar les casaques dels Diables i Diablons del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris