Vilafranca participa en la 13a edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans

14/04/2023 - 10:00h

Hi participen 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès participa des dels seus inicis en el  projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Hi participen 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global.

Des del 2013 es treballa conjuntament per fer visible i acompanyar la tasca de les persones i defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen als seus països, enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.

Les defensores i els defensors de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional. Els eixos temàtics en que basen la seva defensa són la defensa de la terra i el medi ambient, la defensa de les dones i del col·lectiu LGTBIQ+, el dret a la pau, els drets civils i polítics i els drets de les persones migrades i refugiades.

Aquesta 13a edició consta de dues gires: la de primavera, que se celebrarà entre els dies 18 i 29 d’abril, i la de tardor, que se celebrarà del 2 a l’11 d’octubre.

A Vilafranca del Penedès es comptarà amb la participació de Wendy Quintero, periodista i defensora dels drets humans a Nicaragua. Forma part del Centro Nicaragüense de Derechos Humanos (CENIDH) i actualment està exiliada a Costa Rica.

Serà a Vilafranca el proper dijous 20 d’abril, on tindrà una reunió amb les entitats de la Comissió de Solidaritat i Cooperació i al migdia realitzarà una xerrada per a l’alumnat de 2n de l’ESO de l’Institut Vilafranca 2.

D’altra banda, el 25 d’abril, l’activista iraniana Ryma Sheermohammadi  també serà a Vilafranca. Sheermohammadi es van instal·lar a Espanya fa 30 anys, on ha desenvolupat la seva carrera com a traductora i intèrpret. El que la uneix al seu país, a banda dels llaços familiars, és la seva feina com a traductora. Ryma tradueix del i cap al persa i treballa en projectes europeus que tenen com a eix l’activisme iranià. Des de Barcelona, Ryma Sheermohammadi fa temps que treballa per la defensa dels drets de les dones iranianes, per expandir la seva veu i per enfortir els llaços de lluita col·lectiva a favor de la llibertat.

Farà una xerrada amb el títol “Les dones a l’Iran, una mirada des dels drets humans”, oberta a tothom, dimarts 25 d’abril, a les 18.30h, a la Biblioteca Torras i Bages.

També et pot interessar

Comentaris