L’Ajuntament de Vilafranca va fer una aportació addicional de 85.000 € a la festa major del 2022

La falta d’una referència clara dels dos anys anteriors i l’augment dels costos va fer l’edició passada difícil de gestionar

La festa major del 2022 va ser la més desitjada, però també la que presentava més incògnites a causa dels dos anys alterats per la pandèmia. Patronat de la Festa Major i administradors coincideixen a definir l’edició passada com a “molt complicada” perquè no hi havia una referència concreta del cost dels actes de la festa en els dos anys anteriors. Tampoc del 2019, la darrera amb normalitat, perquè els costos han augmentat molt des d’aleshores.
Amb aquest escenari de fons, el Patronat de la Festa Major va aprovar els números corresponents a l’any passat i en el ple de dimarts se’n donarà compte a tots els grups municipals. Del tancament de l’exercici anterior destaca que l’Ajuntament va haver d’aportar una subvenció addicional de 85.000 € per eixugar el dèficit generat. L’administració de l’any passat va recaptar 354.000 € (un 46% del total) amb patrocinis i vendes. El 54% restant, 415.000 €, va ser l’aportació de l’Ajuntament. Les despeses de l’any passat van ser de 769.000 €.


El secretari del Patronat de la Festa Major, Aureli Ruiz, explica que aquesta situació de no arribar a cobrir les despeses amb la subvenció inicial de l’Ajuntament s’ha donat en altres ocasions. La particularitat d’un 2022 amb els efectes heretats de la pandèmia, afegit a un Festival Gloriós que no va complir del tot les expectatives, va conduir a la necessitat d’aportar un suplement extra. Amb tot, Ruiz reconeix la tasca dels administradors perquè “quadrar els números no era senzill, van fer un esforç important i això se’ls ha de reconèixer perquè hi destinen moltes hores i no cobren res”.
De la seva banda, els administradors consideren que el repte era important, amb “un escenari nou pel que fa a preus i la incògnita dels costums i comportaments de la gent, que era difícil d’avaluar i preveure”. Una dificultat afegida va ser que alguns grans patrocinadors l’any passat no van voler coŀlaborar amb la festa major i el quintet va haver de multiplicar esforços per aconseguir diners.
Pel que fa a “l’aposta valenta” del Festival Gloriós, l’objectiu era reforçar la culturalitat de Vilafranca en el vessant musical amb un projecte que tenia tot el suport de l’Ajuntament. Tot i que es van posar preus populars, la resposta del públic no va acabar de ser l’esperada, tret de dos concerts “que van anar molt bé”. La canceŀlació d’altres concerts a causa de l’esclafit del 31 d’agost tampoc no hi va ajudar i es van perdre ingressos com els derivats de les barres. “Els 60.000 € que es van deixar de guanyar ja es preveien, tenint en compte que era el primer any del festival, però creiem que és un certamen sostenible a llarg termini”, resumeixen.
Els administradors valoren positivament l’edició 2022 i, malgrat tot, creuen que “la festa major no té guanys ni pèrdues, si es vol una festa lluïda l’Ajuntament ja sap que ha d’apostar-hi”.

També et pot interessar

Comentaris