L’Arc Metropolità demana a la Generalitat que inclogui els refugis climàtics en el decret de sequera

Els municipis reclamen tenir piscines a disposició de la ciutadania davant episodis de calor i més inversions en recursos hídrics

Els municipis que configuren l’associació de l’Arc Metropolità insten la Generalitat a modificar el decret de sequera i autoritzar l’ús de les piscines públiques com a refugis climàtics davant dels episodis de calor. Aquesta és una de les peticions que l’entitat va acordar aquest dimecres en la reunió que es va fer a Vilafranca i en la qual es va reclamar que s’escolti la veu dels municipis i se’ls consideri un interlocutor vàlid en la presa de decisions al voltant del tema de la sequera.
El decret vigent sobre la sequera prohibeix omplir les piscines, tot i que es poden utilitzar només si es reomplen. En aquest sentit, els alcaldes dels municipis que configuren l’associació, i que entre tots sumen prop de 900.000 habitants, manifesten “lleialtat institucional, però tenir piscines a l’estiu per fer front a la calor és un tema de salut pública”. L’associació va acordar durant la trobada instar la Generalitat a elaborar un nou decret de sequera comptant amb l’opinió dels ajuntaments que incorpori aquesta petició, així com l’ús de les fonts. La presidenta de l’Arc Metropolità i alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va manifestar: “No és just que tant el problema com l’adopció de mesures es faci recaure completament sobre els ajuntaments i la ciutadania, sense parlar amb els municipis. Entenem que la Generalitat, com a administració competent, ha d’assumir compromisos d’inversió i parlar amb el món local per veure quina és la millor manera d’afrontar la situació”.


D’altra banda, els alcaldes i alcaldesses també van retreure a l’Agència Catalana de l’Aigua que hi ha una falta d’inversions en infraestructures hídriques i per aquest motiu es demana un projecte previ per fer front a situacions d’escassedat d’aigua.
En aquesta línia es va expressar l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, que va lamentar que “no s’hagi fet la feina abans” en matèria de depuradores, al mateix temps que va expressar la necessitat de disposar d’un pla d’inversions que permeti fer front a situacions de sequera com l’actual. Per Regull, “aquestes actuacions superen de llarg la capacitat inversora dels ajuntaments”.
Precisament el finançament del món local va ser un altre dels punts destacats que van sortir de la reunió dels municipis de la segona corona metropolitana. Així, es va acordar demanar tant al Govern de l’Estat com de la Generalitat que es facin les reformes legals pertinents per tal de millorar el finançament dels municipis.Farré va recordar que “l’increment de l’IPC actual no s’està compensant” i que “ja que el nombre d’ingressos dels ajuntaments ha disminuït, aquesta pèrdua cal complementar-la d’alguna manera”. Una altra de les resolucions aprovades té a veure amb la petició a l’Agència d’Habitatge de Catalunya que faciliti l’accés a les ajudes per rehabilitar els habitatges, especialment privats, ja que una part dels fons Next Generation tenen una línia específica d’ajuts per a la rehabilitació.
L’alcalde de Vilafranca, que va actuar com a amfitrió de la trobada, va destacar la importància de formar part de l’Arc Metropolità perquè “és una entitat molt potent, que representa molta gent”. “Se’ns comença a escoltar, ara falta que es comenci a actuar”.

També et pot interessar

Comentaris