Neix ‘Com Nou’, un espai per a la recuperació i reutilització de productes

23/03/2023 - 17:34h

La iniciativa, que es posarà en funcionament passat l’estiu, forma part del nou contracte de gestió de les deixalleries de la Mancomunitat

Aquest dijous s’ha presentat el que serà el nou espai de gestió i reutilització de productes “Com Nou”, el centre que permetrà tractar i recuperar materials en bon estat que es recullen a les deixalleries fixes i mòbils que gestiona la Mancomunitat Penedès-Garraf. L’objectiu és donar-los una segona vida i evitar que esdevinguin un residu amb un clar missatge: un objecte reutilitzat, reparat o de segona mà equival a un residu no generat.

La iniciativa, que es posarà en funcionament passat l’estiu, forma part del nou contracte de gestió de les deixalleries de la Mancomunitat adjudicat a l’empresa FCC MEDIO AMBIENTE SAU, i compta amb la participació de dues entitats del tercer sector, Formació i Treball, que lidera el projecte, i Entrem, que participarà en tasques logístiques de trasllat dels residus.

La nova instal·lació, ubicada al carrer Merlot del polígon industrial Clot de Moja, centralitzarà la recuperació i reparació de materials aptes per un ús de segona mà i alhora facilitarà a la ciutadania l’accés a aquests productes d’ús domèstic o comunitari mitjançant una zona d’exposició i recollida.

Prèviament, a les deixalleries fixes i mòbils de la Mancomunitat es crearan uns espais per seleccionar els materials que depositen les persones usuàries i que estan en bon estat o bé que només necessiten una petita reparació, com ara mobles, aparells elèctrics i electrònics, joguines, aparells informàtics, tèxtil, libres, bicicletes, articles de nadó o altres.

Una vegada el residu sigui comprovat i seleccionat pel personal de les deixalleries fixes, es traslladarà fins a l’espai de reutilització “Com Nou”, on personal especialitzat revisarà que estigui en bones condicions i faran actuacions de neteja o reparació, segons escaigui. Tot seguit passaran a l’espai d’intercanvi i préstec tant per a l’entrega social com per a que les persones usuàries de les deixalleries fixes i mòbils de la Mancomunitat Penedès-Garraf, puguin fer ús dels productes com a préstec o intercanvi, a compte dels residus entregats pel seu reciclatge.

Amb el nou contracte de deixalleries impulsat per la Mancomunitat Penedès-Garraf, s’amplien els objectius de reducció en la generació de residus i de foment del reciclatge, incorporant les R de recuperació, reparació i reutilització per tal d’avançar cap a un model de gestió de les seves instal·lacions més ecològic i sostenible. Entre d’altres, aquesta nova iniciativa permetrà també optimitzar el cost de gestió dels residus a les deixalleries, pel que fa al tractament dels voluminosos de la fracció rebuig.

Per la responsabilitat social

Aquest és un projecte que impulsa l’impacte social en la gestió dels residus. El treball en xarxa amb les entitats del tercer sector, Formació i Treball i Entrem, també permet desenvolupar un programa personalitzat d’inserció al mercat laboral, orientat a persones amb necessitats especials, vinculades al projecte Com Nou. Així mateix, s’impulsaran programes per desplegar el lliurament d’articles en bon estat a famílies en situació de vulnerabilitat i entitats socials del territori.

El centre obrirà un espai de préstec per donar sortida a molts dels productes que es recuperin i als quals se’ls pot allargar la vida útil. Quan es posi en marxa s’han previst uns tallers i jornades per tal de donar a conèixer i acostar el nou servei al conjunt de la ciutadania.

També et pot interessar

Comentaris