Un llorencenc actua contra els abocadors iŀlegals al Baix Penedès


Toni Tello crea el projecte @abocadorsbpdes a les xarxes socials per mirar d’eliminar els abocaments incontrolats a la comarca penedesenca
L’existència d’abocadors incontrolats amb tot tipus de deixalles preocupa arreu, però a la comarca del Baix Penedès hi ha un veí de Llorenç del Penedès, Toni Tello –nascut al Vendrell fa 54 anys, però llorencenc des d’en fa 25–, que ha decidit crear una iniciativa a les xarxes socials per intentar minimitzar tant com es pugui aquesta problemàtica –si no resoldre-la, la qual cosa esdevé una tasca gairebé impossible.
De fet, el mes d’abril que ve es complirà el primer aniversari de la posada en marxa del projecte @abocadorsbpdes, amb comptes oberts tant a la xarxa Twitter com a Instagram, en què aquest ciutadà infermer de professió va iniciar la tasca de penjar fotos d’abocadors incontrolats a la comarca penedesenca.
El mateix Toni Tello explica que va començar a fixar-se i a intentar documentar tots els abocadors incontrolats que trobava “ja fa uns 8 o 9 anys, tot recorrent la comarca amb bicicleta i un GPS, però aleshores no tenia el software apropiat”.
“Sempre m’ha preocupat el medi ambient i tot i que sempre veia una cosa o altra ara em trobo moltes més deixalles que fa 35 anys, que és quan vaig començar a anar en bicicleta, que és com es veu més el territori”, explica Toni Tello, el qual continua: “Ara la brutícia i l’incivisme s’han disparat i em trobo molts abocaments, la majoria plens de runa d’obra, segurament per l’augment de l’economia negra”. “Aquestes restes s’han de portar legalment a unes deixalleries especials, però com que hi ha molta gent, treballadors de la construcció inclosos, que no volen pagar el que costa, ho aboquen a qualsevol lloc”, es lamenta Tello.
A banda de restes d’obres, que també inclouen persianes, totxanes, marbres, vàters, etcètera, Tello cita les restes que tenen a veure amb el cultiu de plantes de marihuana. Això vol dir “terra, arrels i troncs de les plantes, però també garrafes de productes fitosanitaris, capses de cartró on hi havia focus, ventiladors, aparells d’aire condicionat i estris que ha utilitzat qui vigilava les plantes”.
Comunicació a diversos ajuntaments
Tello comenta que quan es troba amb un abocament incontrolat n’apunta la geolocalització als programes ‘Google Maps’ i ‘Land’, en fa fotografies i ho penja a l’esmentat perfil de les xarxes socials i web propi, plataformes digitals que també es nodreixen de la informació que li han començat a fer arribar diversos ciutadans sensibilitzats amb el medi ambient.
Tot plegat és degudament codificat per a una ràpida identificació de l’abocador, “els descric i arxivo per municipis”, apunta Tello, que també comenta que fa arribar tota aquesta informació als agents rurals i ajuntaments corresponents, “tot i que també n’hi ha que em segueixen els comptes i, per tant, ja els arriba la informació només penjar-la”, diu.
“A vegades tota aquesta informació serveix i noto que al cap d’un temps han netejat l’espai, però, malauradament, també hi ha vegades que no és així i que, a més, hi ha tanta runa que un cop em vaig haver d’esperar que retiressin una furgoneta del camí per poder passar-hi amb la bicicleta”.
Prop de 400 punts negres
Pel que fa a la incidència d’aquest tipus d’incivisme a la comarca del Baix Penedès, Antoni Tello comenta: “Ara mateix tinc registrats uns 370 abocadors incontrolats a tota la comarca i quan detecto que algú el neteja, el trec de la llista del municipi i l’etiqueto com a ‘retirat’”. Amb tot, aquests punts negres a diversos indrets del Baix Penedès “continuen amb totes les dades de codis, fotos, etcètera”.
“D’aquests abocadors retirats n’hi ha una quarantena”, explica Toni Tello, el qual també concreta que els pitjors municipis pel que fa a registre d’abocadors incontrolats són el Vendrell i Banyeres del Penedès. En el cas del Vendrell, “perquè és on hi ha més gent i, sobretot, hi ha brutícia a l’antiga seu de l’empresa Cosbapsa”, dedicada precisament al sector de la neteja i que es troba a poca distància del poble de Sant Vicenç de Calders. I quant a Banyeres del Penedès, “el lloc més conflictiu és el polígon del Poet, perquè és de fàcil accés i està poc vigilat”.
Toni Tello conclou la conversa mantinguda amb el 3d8 amb un doble sentiment: “En el fons, m’emprenya molt que una persona com jo hagi de vigilar el medi ambient, però quan la feina feta dona resultats és una satisfacció; per bé que també tinc el sentiment d’impotència de no poder acabar mai del tot aquesta feina”.
Acord amb la Xarxa Vendrellenca
D’altra banda, val a dir que, davant la proliferació dels abocaments iŀlegals detectats i geolocalizats a tota la comarca per la Plataforma Contra els Abocadors al Baix Penedès i vist el greu problema que representen per al medi ambient, la Federació Xarxa Vendrellenca i la Plataforma Abocadors Baix Penedès han signat un conveni de coŀlaboració per treballar en el control i l’eliminació dels abocaments a la comarca.
En virtut d’aquest acord totes dues entitats tenen previst treballar fent xerrades, campanyes, neteges, denúncies davant l’administració i altres activitats “per lluitar contra aquest greu problema mediambiental a tota la comarca”, segons han informat des de la federació.
El treball de la Plataforma Abocadors Baix Penedès, que des del 2022 identifica i geolocalitza els abocaments iŀlegals al Baix Penedès i els denuncia a les xarxes socials i als ajuntaments, ha dut a fer aquest pas endavant amb la signatura del conveni de coŀlaboració amb la Federació Xarxa Vendrellenca.
L’objecte del treball conjunt és treballar administrativament i civilment des de la vessant ciutadana en la identificació, neteja i acció davant l’administració per lluitar activament contra aquests abocaments iŀlegals, que representen un risc mediambiental que es fa extensiu a tot Catalunya.