L’Ajuntament de Vilafranca tanca els comptes del 2022 amb una xifra rècord d’inversions

22/03/2023 - 09:51h

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, ha detallat que les arques municipals disposen d’un romanent positiu de més de 3,7 MEUR

El tinent d’alcalde de l’Àrea de Serveis Interns i Hisenda, Aureli Ruiz, ha fet balanç aquest dimarts del tancament del pressupost de l’exercici de 2022 en què ha destacat especialment el rècord d’inversió executada i el romanent positiu, que s’eleva a 3,7 MEUR.

Ruiz ha posat en relleu que l’any 2022 ha estat l’any “amb més inversió executada de la història, amb més de 8,8 MEUR. En aquest mandat 2019-2022, la inversió executada total, ha estat de 30 MEUR. Si ho comparem amb el mandat anterior, la inversió va ser de 18,8 milions, una xifra similar als anteriors. Això ens indica un increment del 60% destinats bàsicament a millores en espais i equipaments públics”.

D’aquests 30 MEUR, una tercera part (10,3 milions) s’han pogut executar amb subvencions externes que s’han aconseguit per part de l’Ajuntament (fons europeus i Diputació, bàsicament).

“Aquesta inversió tan important fa que tinguem una vila al dia en l’espai públic i en equipaments”, ha dit el regidor.

Contenció en l’esforç fiscal
Aureli Ruiz ha analitzat també els darrers 4 anys, en que s’ha produït un increment de l’IPC del 13%, amb unes despeses de l’energia desbocades. Tot i això, en aquest mandat, la contenció en l’esforç fiscal que ha aplicat l’Ajuntament de Vilafranca, ha fet que aquest increment de despesa no ha impactat sobre la ciutadania de Vilafranca. El regidor ha posat com exemple que, si el 2018 la recaptació per tributs va ser de 26,6 milions, en el 2022 ha estat de 26,4 milions, fins i tot una mica menys. “En quatre anys no s’ha incrementat la recaptació. Vilafranca continua tenint un dels nivells impositius més baixos de Catalunya, entre les ciutats de més de 25.000 habitants”, ha apuntat.

3,7 MEUR de romanent positiu
Pel que fa al tancament dels comptes del 2022, el resultat pressupostari ha estat de 3,6 milions d’euros positius, i un romanent de tresoreria disponible de 3,769 MEUR. Ruiz ha remarcat la gestió acurada dels recursos municipals “que ha permès garantir tots els serveis amb la mateixa qualitat i, a la vegada, augmentar la inversió en el municipi”.

En el ple municipal d’avui l’equip de govern ja proposa que, immediatament un cop aprovat el tancament, es destini quasi 3 MEUR d’aquest romanent a complementar les partides que permetran reforçar i millorar encara més els serveis municipals.

De les inversions que es proposen (1,6 MEUR), destaquen la millora de la via pública, amb 700.000 euros, la millora del cementiri municipal amb 162.000 euros, dues línies de subvencions a la rehabilitació energètica i la instal·lació d’ascensors amb 240.000 euros, la substitució de l’enllumenat dels camps de futbol, amb 84.000 euros, i complementar l’equipament a l’espai jove La Nau, amb 75.000 euros.

Endeutament baix
Finalment, el regidor d’Hisenda ha destacat que s’ha mantingut el nivell d’endeutament financer en la banda baixa. “En 4 anys pràcticament no ha variat. Actualment aquest nivell està en el 37% dels recursos propis, molt per sota del límit legal fixat en el 75%. És un nivell adequat per a un ajuntament com el nostre i en un moment de pujada d’interessos com l’actual”, ha conclòs.

També et pot interessar

Comentaris