La maduixa, collita manual i ben d’hora

20/03/2023 - 13:18h

Article de Casa Ametller sobre aquest fruit d’intensa i agradable aroma

Si per una cosa es caracteritzen les maduixes és per la seva intensa i agradable aroma i per un sabor dolç amb un punt d’acidesa. Qui es pot resistir a aquesta deliciosa fruita vermella de forma arrodonida? Ningú, n’estem segurs! I és que comença la temporada d’una de les fruites més bones i estimades de casa nostra!

El cultiu de les maduixes

El Maresme és la zona de Catalunya on més maduixes es cultiven, gràcies al microclima i l’orografia perfectes per al seu creixement. Això fa que aquesta comarca reuneixi les condicions ideals per a la producció d’una maduixa de màxima qualitat. I és justament al Maresme on es troben els nostres camps de maduixes, entre les poblacions d’Argentona, Cabrera de Mar i Mataró. Tal com expliquen els nostres pagesos, al mes de setembre és quan plantem les maduixeres, i en collim els fruits a partir de la primera setmana de març i fins a principis de juny.

Tanmateix, també tenim camps propis de maduixes a les Terres de l’Ebre, concretament a Tortosa. En aquests cultius collim les maduixes una mica més tard; a partir de finals d’abril i fins a mitjans de juny.

D’altra banda, treballem amb famílies pageses associades que tenen el mateix amor per la terra que nosaltres i amb les quals compartim informació i coneixements sobre tècniques de cultiu per garantir fruites i verdures amb el màxim sabor i nutrients i un baix impacte ambiental, sempre seguint els nostres estàndards de qualitat. En el cas de les maduixes, aquestes famílies tenen els cultius situats a Huelva, una de les zones més importants de cultiu de maduixes de tot el país. Això ens permet perllongar la temporada i poder gaudir durant més temps d’aquesta fruita!

Collim una a una les nostres maduixes i ho fem amb molt de compte per no fer-les malbé. El pagès les coŀloca en una safata de cartró i, posteriorment, les transporta al magatzem on les revisem una a una i descartem aquelles que estan menjades o trencades. D’altra banda, sempre les collim al matí, de manera que en menys de 12 hores ja són a les nostres botigues. Així, els nostres clients poden gaudir d’una maduixa fresca i acabada de sortir del camp.

Maduixes i maduixots, quina és la diferència?

Encara que pertanyen a la mateixa família i gènere, les maduixes i els maduixots no són el mateix. Tradicionalment, existia la maduixa, la Fragaria vesca, però durant la colonització els espanyols van descobrir una nova espècie a Xile, la Fragaria chilonensis. De l’encreuament d’aquestes dues espècies va néixer el conegut avui com a maduixot. Però, quines són les seves diferències?

• La mida: les maduixes són més petites en comparació amb els maduixots.

• El gust: les maduixes tenen un sabor més intens i una mica més àcid que els maduixots.

• El color: comparteixen el color vermell per fora. No obstant això, per dins les maduixes tenen un color més clar, mentre que el maduixot manté el vermell viu a l’interior.

• Conservació: les maduixes, en ser més petites, es conserven menys temps.

Tot i aquestes diferències, ambdues tenen les mateixes propietats.

També et pot interessar

Comentaris