La Plataforma No a la MAT convoca una concentració davant del Parlament

L’Ajuntament de Llorenç del Penedès no està d’acord amb els projectes de línies de molt alta tensió.
15/03/2023 - 10:41h

Demana suport a la ciutadania arran de la votació d’una proposta en contra de la línia elèctrica

La coordinadora nacional de la Plataforma No a la MAT a Catalunya ha presentat una proposta de resolució a la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament i fa una crida a la ciutadania a concentrar-se davant del mateix Parlament aquest mateix dimecres, a les 3 de la tarda, amb el lema ‘Per la sobirania energètica, totes al Parlament’, i coincidint amb la votació parlamentària del text.

La mobilització arriba després que la Plataforma No a la MAT hagi aconseguit que un gran nombre d’ajuntaments afectats pel pas d’alguna de les línies de molt alta tensió (MAT) al país, entre els quals n’hi ha molts del Penedès, aprovin mocions de rebuig a aquestes línies.

També compta amb el suport de 92 entitats i plataformes d’arreu de Catalunya que s’han sumat a la petició al Parlament de Catalunya per demanar un canvi de model energètic i perquè comenci a legislar per definir una transició energètica que estigui al servei de la ciutadania i s’aturi l’allau de macroprojectes aprovats recentment.

La concentració convocada per dimecres que ve pretén visualitzar la lluita de les diferents plataformes creades per oposar-se a les diferents línies de molt alta tensió i macrocentrals d’energies renovables que actualment estan projectades arreu del territori. Amb la proposta de resolució que es debatrà a la Comissió d’Acció Climàtica i que ja va rebre el suport dels principals grups polítics a l’hora de registrar-la al Parlament (ERC, JuntsxCat, PSC, ECP i la CUP) es demana que el Parlament de Catalunya mostri la seva oposició als projectes referits.

Canvi de model energètic
La coordinadora nacional de la Plataforma No a la MAT reclama que es produeixi un canvi radical del model energètic de Catalunya per avançar cap a un que es basi en la democràcia participativa, que respecti les necessitats de cada part del territori i que es construeixi de manera descentralitzada en el qual l’energia es generi amb el màxim de proximitat dels llocs de consum. La Plataforma No a la MAT també reclama que la transició cap a energies renovables s’implementi mitjançant l’aprofitament dels llocs ja ocupats ja sigui per habitatges, indústries o infraestructures viàries, per disminuir al màxim l’impacte ambiental.

Així mateix, No a la MAT reclama al Parlament de Catalunya “una posició ferma que no deixi la porta oberta a permetre que els oligopolis que controlen el mercat de l’energia dissenyin el model energètic del país durant les properes dècades”. Per tot això, la proposta de resolució presentada demana al Parlament que insti el Govern de la Generalitat a exercir decididament les seves competències en matèria d’energia i medi ambient, a més d’altres peticions.

També et pot interessar

Comentaris