La Festa de Xató de Vilafranca fa 25 anys en plena forma

13/03/2023 - 14:03h

Es van consumir 2.150 racions que van exhaurir totes les racions disponibles de les cinc poblacions de la Ruta del Xató, Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès

Aquest diumenge 12 de març la rambla de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès es va tornar a omplir amb la Festa del Xató. La recuperació de la ubicació habitual, després d’un parèntesi, i un dia excel·lent des del punt de vista meteorològic van fer lluir una magnífica celebració del 25è aniversari de la festa.

La rambla va esdevenir l’escenari ideal per una proposta renovada que presentava casetes de fusta en comptes d’estands, com havia estat habitualment. Pel que fa a l’àmbit gastronòmic es van exhaurir totes les racions disponibles de les cinc poblacions de la Ruta del Xató (Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès). Es van consumir 2.150 racions. A més a més aquest any i per primera vegada en a la Festa del Xató vilafranquina, es van servir una trentena de racions sense gluten, iniciativa que va tenir molt bona acollida entre el públic, i que serà de ben segur present en les futures edicions. El xató anava acompanyat del vi de la DO Penedès, amb un total de quasi 600 copes servides.

La Festa del Xató és l’única de tota la Ruta del Xató on es poden tastar els diferents xatons de les ciutats que en formen part.

Tallers i maridatge

Per motivar la canalla per la cuina i pel consum del xató es van organitzar dos tallers d’elaboració de xató amb un total de 80 participants. També es va realitzar un maridatge del xató de Vilafranca i vi de la DO Penedès per mostrar que bé lliga el producte de proximitat. Tant en els tallers com al tast es van exhaurir totes les places.

La festa, a més de gastronomia, s’acompanyava d’altres activitats com les tradicionals parades dels artesans i brocanters i, enguany, un espectacle de teles anomenat “Els Valors”, una proposta  que va donar pas a activitats d’acrobàcia i taller de teles per a tots les nenes i els nens. També es va poder jugar al Joc de la Ruta, una mena de joc de l’oca gegant per conèixer una mica més la Ruta del Xató.

La regidora de Turisme, Maria Dolors Rius, qualifica la Festa del Xató com “una d’aquelles dates fixes en el calendari festiu de Vilafranca, que promocionen la vila i el producte de proximitat. És un esdeveniment que està en plena forma que segur que complirà moltes edicions més”.

També et pot interessar

Comentaris