Inversió de 2 milions d’euros per millorar el litoral del Vendrell

24/02/2023 - 18:00h

Ja s’han aprovat uns 350.000 euros per a la renaturalització de les platges i es preveuen 1,6 milions per a la Via de Ronda

El Ministeri per a la Transició Ecològica (MITMA) ha anunciat la licitació per a l’execució de mesures de renaturalització a les platges del Vendrell (Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs) per un import de 350.000 euros. A banda, és previst que s’inverteixin 1,6 milions d’euros més per a la millora de la Via de Ronda, un tram d’uns 1,3 quilòmetres entre Cala Berenguer i el municipi de Roda de Berà (Tarragonès) i el qual permetrà donar continuïtat al passeig marítim entre aquesta zona i el límit de Cunit amb Cubelles (Garraf), en un trajecte de 18 quilòmetres.

La regidora de Platges de l’Ajuntament del Vendrell, Bárbara Peris, ha explicat que “tenim diversos reptes ambientals relacionats amb el canvi climàtic i un de molt important és evitar la regressió litoral. Cal conservar la sorra per mantenir les platges com espai de vida, de salut i de socialització; per mantenir una barrera que eviti que les onades entrin a la zona urbanitzada, faci malbé infraestructures i habitatges, i per aspectes econòmics, ja que el nostre litoral és un gran atractiu turístic i generador d’activitat econòmica”.

Aquests treballs de renaturalització tindrien una durada de 6 mesos i podrien començar abans de l’estiu, però des de l’Ajuntament vendrellenc s’ha demanat que comencin de cara al setembre per tal que afecti al menys possible l’activitat turística.

Entre les accions que es realitzarien cal destacar la retirada de vegetació invasora; la creació de zones per a la recuperació dunar; la instal·lació de captadors de sorra en alguns punts, mitjançant unes tanques que retinguin la sorra en cas de temporals marítims; la plantació de vegetació pròpia del litoral per recuperar els ecosistemes i consolidar les dunes, i la col·locació de tancaments per protegir els reservoris de sorra i fer créixer les dunes per atenuar els efectes dels temporals.

Amb motiu d’aquesta renaturalització, també s’haurà d’adaptar el nou Pla d’Usos quinquennal, perquè ja hi havia algunes instal·lacions que no complien amb les distàncies requerides per als serveis de temporada segons la normativa de la Generalitat i ara se solaparien amb els canvis previstos.

Via de Ronda

D’altra banda, el MITMA també ha comunicat el plantejament d’iniciar les obres de la Via de Ronda al final de 2023 o al principi de 2024, les quals, com apuntàvem, estan pressupostades per 1,6 milions d’euros aproximadament.

Es tracta d’un projecte molt necessari per protegir i recuperar la costa, i per cohesionar tot el litoral del Baix Penedès amb un camí continu de més de 20 quilòmetres des del Francàs fins a Vilanova i la Geltrú (Garraf).

Bárbara Peris ha dit que “no serà una obra dura, però en algun punt serà imprescindible crear reforços amb roques, com davant de Finisterre i de Coma-ruga Platja”.

La regidora Bárbara Peris amb un dels cendrers per evitar la brutícia a les platges.

Cendrers de platja

Finalment, la mateixa regidora Bárbara Peris ha presentat una iniciativa per intentar evitar la contaminació de les platges amb burilles de tabac. En aquest sentit, s’endegarà una campanya de conscienció i repartiment de cendrers de platja per evitar la brutícia a la sorra.

La campanya es farà no només a la franja litoral, sinó a tot el municipi del Vendrell. Els cendrers es distribuïran a l’oficina de Turisme de Coma-ruga, a les dependències del Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC), en punts d’auxili a les platges i en hotels. “Són uns cendrers fets de material reciclable i biodegradable”, ha explicat Peris en la presentació dels cendrers.

En el mateix àmbit del tabac, l’Ajuntament del Vendrell preveu implantar de cara a l’estiu zones lliures de fum i soroll, les quals, molt probablement, s’ubicaran a tocar de les Madrigueres i entre Cala Berenguer i l’antic Hotel Nuba, al final del passeig marítim de Coma-ruga en direcció al Francàs.

També et pot interessar

Comentaris