Calafell inaugura la millora del Centre de dia La Sínia per a la gent gran

El conseller Carles Campuzano planta un arbre al jardí exterior del Centre La Sínia de Calafell (Foto: Fundació Santa Teresa)
24/02/2023 - 17:12h

L’acte a l’equipament gestionat per la Fundació Santa Teresa ha comptat amb la presència del conseller Carles Campuzano

El municipi de Calafell ha inaugurat aquest divendres les obres de millora del Centre de dia La Sínia, un equipament per a la gent gran que ofereix un espai i serveis d’atenció a la gent gran, però també per a persones amb discapacitat i/o en risc d’exclusió del municipi, d’una forma integrada i oberta a la participació de la resta de la població.

La gestió del servei és a càrrec de la Fundació Santa Teresa del Vendrell, que ha celebrat la finalització de les obres de millora de l’edifici en un acte que ha comptat amb la presència del conseller del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Carles Campuzano; l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré; el vicepresident de la Diputació de Tarragona, Joan Josep Garcia; la presidenta de la Fundació Santa Teresa, Montserrat Jornet; i nombroses persones, famílies, voluntariat i personal del centre especial de treball del centre.

El Centre de dia La Sínia de Calafell ofereix a les persones i a les seves famílies els suports necessaris per tal de millorar el seu benestar i afavorir la recuperació de l’autonomia personal i social, facilitant la permanència en el seu domicili familiar.

Ubicat a l’antiga Masia de la Sínia de Calafell i en funcionament des de l’any 2018, la Sínia ofereix un total de 100 places, de les quals 60 són per a centre de dia i 40 per centre ocupacional, amb un projecte innovador, basat en un model d’atenció centrat en les persones.

Amb el suport de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Calafell, el 2023 el centre ha finalitzat les obres de millora que han consistit en la incorporació de prestatges modulars per donar polivalència a les activitats; subministrament de mobiliari ergonòmic adaptat a les persones, tant als espais interiors i com exteriors, per millorar el descans i la relaxació; sala de fisioteràpia amb nou material i aparells adaptats, per poder realitzar activitats psicomotrius; nova senyalització d’espais i sales; decoració d’interiors amb plantes naturals i accessoris que permetin el treball d’orientació; rehabilitació del jardí central i de benvinguda al centre amb la creació d’un jardí mediterrani amb arbustos, flors i arbrat autòcton de la zona, una zona de descans amb combinació de bancs d’obra i ergonòmics, jardineres didàctiques per fer activitats amb plantes i flors de temporada i un espai dedicat a les sensacions, mitjançant diferents paviments i textures per tal de treballar amb les persones diferents sensacions i experiències.

Un moment de la inauguració dels treballs de millora a La Sínia de Calafell (Foto: Fundació Santa Teresa)

Nova residència per a la gent gran

L’alcalde calafellenc ha destacat la bona col·laboració entre l’Ajuntament de Calafell i la Fundació Santa Teresa i ha anunciat la propera construcció, annexa a la Sínia, d’una nova residència per a la gent gran, gràcies als fons europeus Next Generation i també en col·laboració amb la Fundació Santa Teresa.

De la seva banda, el conseller Campuzano ha remarcat en el seu parlament la fortalesa de les entitats socials com la Fundació Santa Teresa i equipaments com el Centre La Sínia de Calafell i el seu projecte, on “conviuen un centre ocupacional, un centre de dia per a la gent gran, un menjador, serveis formatius per a altres col·lectius en situació de vulnerabilitat i un centre especial de treball”.

L’equipament que ha inagurat la millora aquest divendres ofereix serveis a la gent gran per fomentar la seva autonomia i benestar, i serveis adreçats a les persones amb discapacitat i/o en risc d’exclusió social, de forma integrada i buscant la participació, l’intercanvi i les sinergies entre els diferents col·lectius.

El projecte també permet crear nova ocupació mitjançant un Centre Especial de Treball, amb treballadors i treballadores amb discapacitat i/o trastorn mental.

Un dels objectius principals del projecte és generar col·laboració en el territori. Per això es porten a terme activitats compartides i de col·laboració amb l’IES Camí de Mar, l’Escola El Castell, Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), IES La Talaia, Posa-hi oli, Xarxa de promoció i ocupació del Baix Penedès i els Departaments de Treball, d’Ensenyament i Serveis Socials de l’Ajuntament de Calafell, entre d’altres.

L’equipament calafellenc compta amb 20 professionals i més de 25 persones voluntàries, que col·laboren a dur a terme activitats i projectes com el servei Bon Dia, d’atenció a les persones grans del municipi que viuen soles.

Durant l’any es realitzen cursos com el PFII per a joves de Cuina i Sala o el curs d’ atenció al públic del Programa Incorpora. La Sínia també col·labora amb el departament de treball de l’Ajuntament de Calafell en el Projecte Singulars, que té per objectiu reforçar l’ocupabilitat de les persones joves no ocupades.

El Centre La Sínia és un dels equipaments de la Fundació Santa Teresa del Vendrell, entitat d’iniciativa social, sense ànim de lucre, que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb més dificultats de la comarca del Baix Penedès.

També et pot interessar

Comentaris