El CCAP impulsarà el pacte d’alcaldes per l’energia sostenible local

23/02/2023 - 10:17h

El plenari del Consell Comarcal va aprovar la seva inscripció com a ens impulsor i coordinador del Pacte a la Unió Europea

Després de l’aprovació de l’acta de la sessió anterior, al carrer ple del Consell Comarcal de l’Alt Penedès es va presentar una proposta única de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, l’aprovació de la inscripció del Consell Comarcal de l’Alt Penedès com a ens impulsor del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible Local.

Joan Manel Montfort, president de l’Àrea, va explicar que “aquest pacte és una iniciativa de la Unió Europea de l’any 2008. Mitjançant el Pacte els pobles i les ciutats es comprometen a reduir en un 55% les emissions de CO2 abans de 2030 i a ser neutres en emissions el 2050. L’any 2021 la UE va renovar i ampliar el Pacte per incloure-hi accions de mitigació, adaptació i resiliència als impactes del canvi climàtic mitjançant la creació de plans d’acció”.

Com a ens impulsor, el Consell Comarcal promourà l’adhesió dels ajuntaments al nou Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia Sostenible i el Clima.

Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va afegir que “els Serveis Tècnics del Consell Comarcal ja fa temps que treballen donant suport als ajuntaments i impulsant projectes en aquesta línia, i ara la nova Oficina Comarcal d’Impuls de la Transició Energètica (OCTE) aprofundirà en la mateixa línia i ajudarà els ajuntaments adherits perquè puguin complir els compromisos”.

En concret, l’OCTE del Consell Comarcal té atorgat un recurs tècnic a la Diputació de Barcelona per redactar un Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) d’àmbit comarcal. En aquest pla es definiran les accions a desenvolupar per cada ajuntament en l’horitzó 2030 (inventari base de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i Pla de transició energètica local) i es faran una Avaluació de riscos i vulnerabilitats climàtiques d’àmbit comarcal i un Pla d’acció local d’adaptació al canvi climàtic amb perspectiva comarcal.

La proposta de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat es va aprovar per unanimitat.

Un cop finalitzades les propostes d’acord i dins la fase de control del Ple, el secretari va donar compte dels decrets de la Presidència, les resolucions de la Gerència i les actes de la Junta de Govern.

La sessió del Ple va finalitzar amb el torn d’informacions de la Presidència.

També et pot interessar

Comentaris