El retrat de Josep Maria Inglès Rafecas, a la galeria d’il·lustres del Vendrell

Els fills i la vídua de Josep Maria Inglès amb l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez (Foto: ACBP)
22/02/2023 - 19:00h

El 21 de març del 1975 va ser nomenat cronista oficial de la vila, tot i que el 1966 ja havia rebut una distinció de l’Ajuntament

Aquest dimarts va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament del Vendrell un acte de reconeixement a la figura del vendrellenc Josep Maria Inglès Rafecas (1932-2022), home dedicat a la cultura i la història del Baix Penedès, mèrits per les quals fou nomenat cronista oficial de la vila del Vendrell el 21 de març de 1975.

Tanmateix, anys abans, el 1966 va rebre una distinció de l’Ajuntament del Vendrell que va consistir en un escut-segell de la vila fet de plata.

En l’acte van intervenir Kenneth Martínez, com alcalde del Vendrell; Xavier Inglès Bo, fill de l’homenatjat; Xavier Mercadé, president de l’associació L’Orgue del Vendrell; i Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

L’Ajuntament del Vendrell va col·locar el retrat de Josep Maria Inglès, obra de Jordi Llucià, a la galeria d’il·lustres vendrellencs, davant la presència de la família Inglès Bo.

Josep Maria Inglès va començar a treballar d’aprenent a la Impremta Ramon del Vendrell, on romangué entre 1945 i 1967. Compaginava aquesta feina amb la de redactor de ‘Vendrell. Portavoz Católico de la Villa’ (1952-1966). El 1967 va establir-se com a impressor i regentà la seva pròpia impremta al carrer del Peix, que després traslladà a la plaça Francesc Macià fins el 1975.

Homenatge

El 2006 la vila del Vendrell li retre un homenatge, en el qual vam participar l’Ajuntament del Vendrell, els Amics de la Història del Vendrell, l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, La Lira Vendrellenca, la Fundació Apel·les Fenosa i l’Institut d’Estudis Penedesencs.

El 30 d’octubre de 2020 va rebre el XVI Premi Recercat en reconeixement a la seva tasca i el seu compromís amb la recerca i la cultura dels territoris de parla catalana. El seu delicat estat de salut li va impedir assistir a l’acte i el seu fill Xavier Inglés Bo el va representar.

Traspassat l’any 2022, Josep Maria Inglès va deixar una àmplia bibliografia d’estudis, llibres, articles, poesies i obres de teatre que són un referent per tothom que vulgui conèixer la història baixpenedesenca.

També et pot interessar

Comentaris