Converteix-te en un expert en calçots

16/02/2023 - 19:00h

Article d’Ametller Origen sobre la reconeguda hortalissa de temporada típica de febrer i març

Si et pregunten “quina és l’hortalissa de temporada típica de febrer i març que s’acompanya amb una deliciosa salsa?”, estem segurs que respondràs els calçots. I és que si una cosa bona té aquesta joia culinària és que, a més de ser deliciosa i unir familiars i amics al voltant d’una taula per celebrar les famoses calçotades, és súper rica en nutrients i molt beneficiosa per a la teva salut. A continuació t’ho expliquem!

Propietats dels calçots
Podem dir que els beneficis dels calçots són semblants als de la ceba:

Elevat contingut en aigua: és molt ric en aigua, la qual cosa fa que el calçot tingui una aportació calòrica molt baixa.

Font de fibra: són molt rics en fibra, la qual cosa ajuda al teu trànsit intestinal, regula el restrenyiment i cuida la teva microbiota.

Vitamina C: el calçot és una font important de vitamina C, un potent antioxidant que ajuda a mantenir les cèŀlules joves. De totes maneres, vigila quan cuinis els calçots, perquè si n’allargues molt la cocció pot ser que perdin part de la vitamina C.

Vitamina A: essencial per a la pell, els cabells i la vista.

Potassi: fonamental per al funcionament correcte dels músculs.

Fòsfor: mineral imprescindible per al sistema nerviós.
Com i quan es planten?
Sabies que els calçots són els brots tardans de la ceba? Però anem per passos: primer hem de plantar la ceba i esperar que creixi. Quan sigui el moment la recoŀlectem i deixem assecar-la. Tornem a plantar la ceba i la cobrim amb una mica de terra i l’anem regant. A partir d’aquí has d’anar calçant els brots, és a dir, anar cobrint-los de terra de manera que el brot s’anirà allargant per buscar la llum del sol. Per calçar els calçots ho pots fer manualment o amb un tractor; en principi, es calcen tres vegades.

L’origen del nom
Com et deus haver imaginat, el nom dels calçots procedeix de l’acció de calçar els calçots, és a dir, cobrir-los de terra de manera que la planta s’allarga i allarga, que és com adquireix la seva característica forma prima.

L’origen dels calçots
Ara que ja coneixes quines són les seves principals propietats i com es conreen, has de saber l’origen d’aquesta verdura.
Els calçots són típics de Catalunya, encara que és cert que cada vegada més regions d’Espanya estan incorporant aquest menjar, concretament de Valls, a la demarcació de Tarragona. Segons es diu, un pagès va posar un parell de cebes grillades a la graella i se li van cremar. En comptes de tirar-les, va començar a pelar-les i va descobrir un aliment deliciós que es va convertir, posteriorment, en un menjar habitual de la zona. De totes maneres, hem de dir-te que existeixen altres històries que diuen que els romans ja menjaven calçots.
Com es cuinen els calçots?
Sempre que pensem en calçots ens ve al cap la típica calçotada, amb els deliciosos calçots cuinats a la brasa. Sí, tens raó, aquesta és una de les formes més habituals de cuinar-los, però existeixen altres formes igual de bones. Però anem una per una:

A la brasa
Preparat per a una bona calçotada? A continuació et detallem quins són els passos que has de seguir per cuinar uns bons calçots a la brasa:

1- Neteja bé els calçots: que no tinguin terra, talla’n una mica les fulles i també les arrels.

2- Coŀloca’ls damunt de la graella, amb les fulles a la part superior i la part blanca més a prop de la flama.

3- Deixa’ls uns 7-8 minuts i quan comencin a xiular, és a dir, que sentis un sorollet, gira’ls i deixa’ls, de nou, uns 7-8 minuts més.

4- Quan comencin a deixar aigua ja els pots treure sense cremar-te.

5- Embolica’ls amb paper de diari per mantenir-ne l’escalfor i deixa’ls reposar perquè s’acabin d’estovar, aproximadament una hora.

6- Passat aquest temps ja els pots servir.

Com es mengen els calçots?
Ara que ja els tens preparats, has de saber que els calçots a la brasa es mengen d’una manera concreta. S’agafen amb una mà; se’ls treu la primera capa de pell, sempre per sota –mai estiris de les fulles–, se’n submergeix la punta dins la salsa i s’alça el calçot per menjar-lo.
Ara que ja saps com menjar els calçots en una calçotada, has de saber que el festí no s’acaba aquí. Després dels calçots és tradició menjar carn a la brasa, com ara botifarres, xai…; tot això acompanyat de pa torrat i un bon vi blanc, sempre servit en porró.

Escalivats
Una altra opció és escalivar-los; en comptes de la brasa es preparen al forn i el procediment és bastant semblant:

1- Neteja bé els calçots.

2- Posa’ls dins del forn a màxima potència durant uns 30-35 minuts.

3- Posa a la base del forn una safata perquè reculli l’aigua que van deixant.

4- Ves controlant-los: la idea és que quedin torradets per fora i tous per dins.

5- Passats els 35 minuts, treu-los del forn i ja els tens llestos per menjar.

Quant és una ració per persona?
Una ració de calçots és, aproximadament, uns 12 o 15 calçots per persona, la qual cosa equivaldria a uns 200 g – 250 g.
Pots menjar-ne més, però has de vigilar perquè aquesta hortalissa pot provocar gasos i un consum excessiu pot dificultar la digestió (sobretot si els barreges amb molta salsa).

Com triar el millor calçot?
El millor calçot és aquell que no és ni molt prim ni molt gruixut, i t’expliquem per què: els calçots prims, una vegada els treus les primeres capes queden en no res, mentre que els que són molt gruixuts poden ser difícils de mastegar i quedar durs.

Ara que t’has convertit en un expert en calçots, no dubtis a incorporar aquesta verdura de temporada en el teu dia a dia. Prova-ho de diferents formes i deixa’t seduir pel seu sabor dolç i textura tendra; estem segurs que t’encantarà.

Per què són tan bons els calçots d’Ametller Origen?
Conreem els nostres calçots en una zona amb un sòl argilenc molt compacte, ideal per a aquesta mena de cultiu. Així mateix, calcem els calçots fins a tres vegades: al gener, al febrer i al març, i no els reguem gaire, perquè a l’hivern acostuma a ser una època de pluja. Finalment, els collim en el seu punt òptim i te’ls portem a la botiga en menys de 24 hores.

També et pot interessar

Comentaris