Arriba l’hora de gaudir del Carnaval al Penedès Marítim

Foto: FÈLIX MIRÓ
16/02/2023 - 10:55h

El Vendrell, Calafell, Cunit, l’Arboç i Santa Margarida i els Monjos centraran les mirades aquest cap de setmana amb les grans rues de carnaval

El Vendrell obrirà aquest divendres a partir de les 2/4 de 7 de la tarda les grans rues de carnaval del Penedès Marítim amb la participació de 52 grups: 41 carrosses i 11 comparses, amb un total d’uns 5.300 participants. La presentació dels participants està previst que sigui a l’inici amb una ambientació feta a càrrec del popular Guillem Estalella. Pel que fa a les novetats de la Rua de Carnaval del Vendrell val a dir que enguany recupera el recorregut tradicional i comptarà amb un punt lila estàtic i dinàmic. Tots els actes no només del Vendrell sinó de tots els municipis que celebren aquest cap de setmana carnaval es poden consultar a l’edició en paper del setmanari.

Tres rues a Calafell

De la seva banda Calafell celebrarà el Carnaval del retrobament després de la pandèmia que aplegarà 6.000 participants, en una cinquantena de grups, en les tres rues principals. El 2022 va poder-se celebrar amb limitacions importants, amb un màxim de 1.400 participants per rua. El 2021, directament no va organitzar-se cap celebració presencial. Ara, la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Lluïsa Lastra, ha explicat que “és una gran alegria poder tornar a celebrar una festa tan important a Calafell com el Carnaval, de la forma que l’havíem fet sempre”. Lastra afegeix: “I per això hem volgut crear un nou acte per prolongar una celebració molt desitjada, després d’uns anys en què l’hem gaudit a mitges”.

De fet, la gran novetat d’aquest Carnaval, ja no a Calafell, sinó a tot el Penedès Marítim, és el Cos Blanc. És una festa nova que tindrà lloc dissabte, a partir de les 19 hores. L’epicentre serà al carrer Monturiol i inclourà una rua en la qual prendran part els grups guanyadors del concurs de carrosses i comparses.
Durant els dies tradicionals de Carnaval, hi haurà les tres rues principals, el divendres al vespre (Segur de Calafell) i dissabte a la nit (Calafell Platja) i diumenge a la tarda (Calafell Poble). A més, hi haurà el pregó del rei Carnestoltes, els dos carnavals infantils i el més recent concurs de difresses familiars.

A Cunit torna l’esdeveniment més esperat: el Carnaval. El primer acte del programa va ser la presentació del Regnat. Una edició en la qual regna la colla local “Sueño de una noche“, grup que fa anys que demostra gran nivell. A una de les capitals del carnaval s’espera molt de la Batalla de Coreos que es farà avui i sobretot la Gran Rua de demà dissabte.

Diumenge a l’Arboç

Diumenge a partir de les 12h serà el torn de la gran rua de carnaval a L’Arboç on s’hi esperen una trentena de carrosses i 6 comparses amb un total de 3.900 participants d’arreu del Penedès. De l’Arboç, hi participaran 3 carrosses en una edició de recuperació total de la vida social, festiva i cultural. Aquest any, per actualitzar i millorar la festa, i augmentar la seguretat s’ha modificat el recorregut que es preveu finalitza pels volts de les dues del migdia.

Punts Liles a Vilafranca

Amb motiu del Carnaval, l’Ajuntament de Vilafranca posarà en marxa novament la instal·lació de Punts liles per denunciar agressions masclistes o LGTBIfòbiques. Els punts donaran cobertura al Ball de Gala previst divendres al pati de l’Escorxador, i per al dia 24 de febrer en el transcurs de la rua de Carnaval i la festa final de Carnestoltes.

El d’aquest divendres estarà ubicat al pati de l’Escorxador i un punt itinerant que es mourà en les diferents zones de l’esdeveniment festiu. Estarà en funcionament de les 23 a les 3h. I pel que fa el dia 24, el punt lila fix estarà ubicat a la rambla Sant Francesc, i també comptarà amb una parella itinerant que s’anirà desplaçant durant la rua, i també a la festa final que es farà a la mateixa rambla. Als Punts Liles es proporcionarà informació i atenció davant d’agressions sexuals i comportaments sexistes i lgtbifòbics, i si fos necessari, s’activarà el protocol d’actuació davant d’aquestes situacions.

La regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, considera molt important “prendre mesures específiques per entendre i detectar les dinàmiques que es donen a l’espai públic i festiu, per tal d’erradicar qualsevol tipus de violència masclista i lgtbifòbica i per tal que totes les persones puguin gaudir de la festa amb llibertat i respecte”.

I, finalment als Monjos aquest diumenge serà el torn de les carrosses i comparses, amb la rua de carnaval “som un carnaval lliure de sexisme”, amb la participació de 18 carrosses i 7 comparses. Cal destacar que durant tot l’any, des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos es vetlla per erradicar el sexisme, així doncs, per carnaval es treballa des de la pedagogia per l’ús de música lliure d’estereotips masclistes.

També et pot interessar

Comentaris