Una consulta popular obliga a l’Ajuntament de Sant Cugat a retirar el projecte de remodelació de la plaça Joan Sangenís

08/02/2023 - 15:00h

La consulta, amb una participació propera al 50%, va tombar el projecte de l’Ajuntament amb 128 vots a favor i 169 en contra

La reforma de la plaça Joan Sangenís, un dels projectes estrella del govern de Sant Cugat Sesgarrigues, ha quedat aturat després de no superar una consulta popular. Diumenge passat una gran part de veïns de Sant Cugat Sesgarrigues van participar en la consulta popular convocada a iniciativa d’un grup de veïnes del poble i que comptava amb el suport de la CUP. El resultat de la consulta va ser contrari al projecte que s’impulsava des del govern d’ERC i que pretenia remodelar la plaça més gran del poble per construir-hi una pista poliesportiva.

La plataforma impulsora de la consulta, així com la mateixa CUP, entenien que la intervenció urbanística que es proposava “quedava fora de tota lògica en uns moments de canvi climàtic, en el que es requereix generar espais verds en els que no predomini el ciment” ja que precisament el predomini d’espais cimentats contribueix a elevar la temperatura. Per part de les veïnes promotores es proposava una remodelació de la plaça basada en criteris respectuosos amb el medi ambient i d’acord amb els informes urbanístics dels especialistes que opten clarament per la urgent necessitat d’augmentar les zones verdes, amb vegetació autòctona, configurant un autèntic pulmó verd per la població, contribuint a la millora de la qualitat de vida i socialització del veïnat i una millora en les condicions climàtiques de la població.

La plataforma veïnal, amb el suport del regidor de la CUP, va poder presentar al ple de l’Ajuntament l’expedient que iniciava els tràmits de la consulta. L’expedient que va ser aprovat amb els vots favorables de la CUP i de Progrés Municipal i, a pesar dels vots en contra de l’equip de govern, la consulta va seguir el seu camí fins aquest diumenge on els veïns de Sant Cugat van aturar la proposta del govern. El resultat de la votació va ser 128 vots a favor del projecte de l’Ajuntament, 169 vots en contra i a favor de convertir la plaça en un pulmó verd i 52 vots a favor de deixar la plaça com està actualment.

A banda dels resultats obtinguts, la CUP de Sant Cugat també ha posat en valor el procés participatiu en si així com l’èxit de participació i la implicació dels veïns i veïnes que l’han fet possible. La CUP considera que “en un moment on la dinàmica general és que els centres de decisió siguin cada vegada més opacs i allunyats de la població, aquesta primera experiència de democràcia participativa a Sant Cugat, ha posat de manifest la necessitat de replantejar la forma i model de decisió a l’hora d’implementar polítiques que determinen com és i ha de ser la vida de tots i totes, i ha posat de manifest la necessitat de configurar mecanismes de transparència i participació oberta, promogudes des dels mateixos Ajuntaments, per tal d’implicar a la població en la presa de decisions en qüestions que ens afecten a totes, perquè no sempre l’opinió de qui ostenta el poder coincideix amb els interessos del poble i per això cal escoltar i obeir l’opinió expressada democràticament per part de la majoria de la població”.

El govern de Sant Cugat va aprofitar la consulta per fer una segona pregunta als veïns. Aquesta preguntava sobre quin model de recollida selectiva de residus es preferia. La proposta de model de contenidors intel·ligents va ser la més votada amb 230 vots per davant del sistema porta a porta que va tenir 121 vots.

També et pot interessar

Comentaris