Presentat el Catàleg del Paisatge del Penedès al CCBP

Les autoritats encarregades de presentar el Catàleg del Paisatge del Penedès al CCBP.
20/12/2022 - 20:00h

Es tracta de l’instrument que que recull els valors i l’estat de conservació dels diversos paisatges de la vegueria i proposa mesures de preservació

El grup de treball del Pla Territorial del Penedès ha presentat recentment el Catàleg del Paisatge de la Vegueria del Penedès a la seu del Consell Comarcal del Baix Penedès (CCBP). El Catàleg del Paisatge és l’instrument que recull els valors i l’estat de conservació dels diversos paisatges d’una vegueria i proposa mesures de preservació.

En el cas del Penedès, es va començar a elaborar fa 8 anys com a part integrant del Pla Territorial del Penedès. Va ser el primer Pla Territorial que es va acompanyar de la creació d’un grup de treball, amb 12 representants del territori; en concret dels quatre consells comarcals (Alt i Baix Penedès, Garraf i Anoia) i 10 de la Generalitat.

El Catàleg del Paisatge aprovat s’inclourà al Pla Territorial Parcial del Penedès, que es preveu que s’aprovi durant el primer trimestre de 2023 i s’enviarà als ajuntaments de cada municipi de la Vegueria del Penedès perquè s’adapti el planejament urbà tenint en compte aquest catàleg i preservar així els criteris de paisatge genèrics en clau del Penedès.

El Catàleg del Paisatge recull 16 unitats de paisatge diferents a la Vegueria i el Baix Penedès en té 6: El Montmell, el Massís de Bonastre, la Plana del Penedès, el Litoral del Penedès i el Garraf. Per primera vegada es cataloguen els paisatges no només naturals, si no també socials i patrimonials.

A la reunió a la seu del CCBP al Vendrell hi van assistir representants de diferents ajuntaments de la comarca penedesenca i Jaume Casañas, vicepresident i alcalde de Cunit per part del CCBP; i Rosa Vilella, subdirector general d’Estratègies Territorials i Paisatge; Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge; Jordi Grau, coordinador del Catàleg del Paisatge; David Alquézar, delegat del Govern al Penedès.

Des del CCBP s’ha destacat “la importància de comptar amb un Pla Territorial únic de la Vegueria del Penedès que ens permeti desenvolupar i créixer tenint en compte i respectant els criteris singulars de cada zona. Un pas molt important per detectar i preservar els paisatges de de casa nostra.”

També et pot interessar

Comentaris