Educació encapçala el capítol d’inversions del pressupost de Vilafranca per al 2023

12/12/2022 - 12:54h

L’equip de govern portarà al ple de la setmana que ve un pressupost consolidat de més de 65 milions d’euros, un 9,1% més que l’any passat

Per primera vegada el capítol d’Educació encapçalarà el rànquing d’inversions en els pressupostos de l’Ajuntament de Vilafranca. Amb 6’66 milions d’euros, aquest serà el servei més beneficiat d’uns pressupostos, els del 2023, que es portaran a votació inicial al ple de la setmana que ve i que pugen fins als 65 milions d’euros. “Els pressupostos més complicats des que som al govern”, tal com els ha definit avui durant la presentació el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, però els millors que es podien elaborar tenint en compte la situació actual. Aquest mandat condicionat per la pandèmia i les seves conseqüències permetrà “una inversió rècord sense augmentar la pressió fiscal més enllà de l’IPC”.

A banda d’Educació, el capítol d’inversions es reparteix en la gestió de l’aigua i el clavegueram, que s’enduran 6,53 milions; 5,94 per a Via Pública; per a Cultura, 5,84 milions; per a Policia Local, 4,64; Gestió de residus, 4,34; Drets socials, 3,83; Foment de l’ocupació, 3,15; Urbanisme i Habitatge, 2,58, i 2,07 per a Esports. Aureli Ruiz ha volgut destacar que en aquest rànquing de serveis, la meitat no són competències de l’Ajuntament.

L’equip de govern s’ha plantejat aquests darrers pressupostos del mandat amb l’objectiu de garantir els serveis per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i és per aquets motiu que augmenten les partides d’Educació, Esports, Cultura i Salut. També es vol reforçar la seguretat ciutadana amb més recursos i efectius (passant dels 65 agents amb que finalitzarà el 2022 als 72 l’any vinent). Una altra de les intencions de l’equip de govern és la lluita contra les ocupacions il·legals conflictives i augmentar la protecció social. En aquest sentit, s’incrementa la dotació per a polítiques i programes d’Igualtat i Ocupació. L’augment també arribarà a l’habitatge públic de lloguer i al desenvolupament del pla de mobilitat urbana.

Pel que fa a projectes concrets inclosos en el pressupost per al 2023 hi ha l’aportació a Vinseum, el viver de celleristes del carrer Comerç; les actuacions a l’avinguda Catalunya i al carrer Bisbe Estalella en el marc del Pla d’Intervenció Integral del Carrer Comerç, la instal·lació de càmeres de seguretat en diferents carrers, la millora de l’enllumenat públic i d’eficiència energètica, i un aparcament dissuassori al carrer Doctor Fleming del barri del Molí d’en Rovira amb capacitat per a 200 vehicles.

Aquest darrer projecte l’ha anunciat el regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, que ha destacat que Vilafranca és la tercera ciutat de més de 25.000 habitants de Catalunya amb més inversió pública i que en aquest pressupost de final de mandat “hi ha el complement a iniciatives que vénen de l’any passat”.

L’elaboració del pressupost ha vingut, segons ha indicat el regidor d’Hisenda, a causa d’unes circumstàncies difícils com ara els increments de l’IPC, del preu de l’energia, del cost salarials i de les matèries primeres, del cànon de residus que imposa la Generalitat, d’un tipus d’interès a l’alça, i per la reducció en 1 milió d’euros en concepte de plusvàlua. Tot i aquests motius que han representat un impacte negatiu en les finances municipals, s’ha fet un esforç, segons l’equip de govern, per poder mantenir el nivell dels serveis municipals. Aureli Ruiz defineix els pressupostos per a l’any vinent com “uns presupostos de risc perquè poden aparèixer imprevistos que no es poden controlar”.

Per a l’alcalde, Pere Regull, “hem aconseguit donar-li la volta” a una situació complicada i ha destacat l’objectiu de mantenir els serveis i per fer-ho “cal ser més eficients que mai”. Regull considera que els pressupostos per al 2023 es poden definir de “socials” perquè una prioritat de l’Ajuntament és “la cohesió social i en aquest sentit l’educació és important”. A més, també ha destacat que “som un Ajuntament molt intervencionista” perquè es destinen recursos a competències que no li pertoquen.

També et pot interessar

Comentaris