Mor Jordi Juvé Cuscó més conegut com el ‘Saio’

10/11/2022 - 10:34h

Vilafranquí de pro va ser fuster d’ofici per herència i vocació durant més de 50 anys al taller del carrer del Nord

Jordi Juvé Cuscó, més conegut com el Saio, va morir la matinada del dissabte 5 de novembre a l’edat de 84 anys. Fuster d’ofici per herència i vocació durant més de 50 anys, des del seu taller del carrer del Nord va col·laborar amb diversos interioristes i arquitectes de la comarca; va obrar la construcció de vàries pletes de la Vall d’Aran; va fer la primera reforma del vilafranquí cinemateatre Cal Bolet i el mobiliari de les primeres edicions del Firart, així com artístics estands de fires, mobles d’ebenisteria i moltíssimes peces de fusteria.

Va estimar la fusta gairebé tant com la muntanya, que sempre va ser la seva passió, i que va contagiar a moltes de les seves amistats, essent nomenat soci d’honor del Centre Excursionista del Penedès, del qual n’havia estat membre fundador. Va assolir diverses vegades els grans cims del Pirineu i dels Alps i el 1982 va ser proposat per formar part de la primera expedició catalana a l’Everest. També va ser promotor dels camins montserratins i pioner a la comarca en la pràctica de l’esquí alpí.

Vilafranquí de pro, de ben jove va participar amb entusiasme amb altres joves com Joan Montfort, Lluís M. Udina o Antonio Poyo en la Secció d’Arqueologia del Museu de Vilafranca, aleshores dirigida per Pere Giró, i més tard va fer-se Amic del Museu i membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Jordi Juvé també va ser administrador de la Festa Major de Vilafranca el 1984, any en que es va convidar a la diada de Sant Fèlix la colla dels castellers de Terrassa, per primer cop. Membre fundador d’Els Amics del Drac, juntament amb Sete Udina, Jesús Miranda, Raimon Cervera i Miquel Alsina, entre d’altres, va ballar el Drac gairebé 30 anys i van establir el precedent que cap ball cobraria per participar en ‘La més típica’. Tant apassionat dels castells com de la Festa Major, va ser un entusiasta col·laborador dels Castellers de Vilafranca i col·laborà en el naixement de la colla dels Xicots.

Amant de la música i de la cultura, en aquests darrers anys s’havia dedicat a l’estudi de la cultura popular de l’Occitània i havia escrit una recopilació sobre les llegendes dels Pirineus.
El funeral-comiat per la seva pèrdua va tenir lloc el passat diumenge a la Basílica de Santa Maria de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris