El pressupost del Vendrell, validat per dos terços dels regidors de l’Ajuntament

18/10/2022 - 18:56h

Govern i oposició van discrepar en el debat dels comptes per al 2023 sobre l’execució real prevista

El ple de l’Ajuntament del Vendrell va aprovar inicialment aquest dilluns el pressupost municipal del consistori i els diversos organismes autònoms per a l’any 2023, que ascendeix a un total de 63,28 milions d’euros, un 9% superior al 2022.

La despesa corrent s’apropa als 26 milions d’euros, a més de 20 milions d’euros per al personal i 2,5 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation per a la renaturalització de rieres i torrents. Dues de les despeses més destacades seran els 2,3 milions d’euros pressupostats per al nou contracte de neteja viària i els 1,3 milions d’euros d’inversions per a la xarxa d’enllumenat públic, segons va remarcar el regidor d’Hisenda, Baltasar Santos.

Recordem que en el mateix capítol, que passa de 3,9 a 5 milions d’euros respecte del pressupost anterior, també es preveuen diners per a l’inici del parc del Botafoc, el projecte per a la millora de pluvials del sector Brisamar de Coma-ruga i la reparació de fuites de les canonades de la xarxa d’aigua al Molí del Blanquillo.

Els comptes municipals per a l’any que ve a l’administració vendrellenca van comptar amb el vot favorable ja anunciat del govern i Podem El Vendrell, a més del de la regidora no adscrita Mar Galeano i del d’Eva Mata, de Som Poble-ERC i expedientada pels republicans. Els altres 5 membres del principal grup de l’oposició i els representants de Junts pel Vendrell i Primàries van votar-hi en contra.

Debat polític
El debat polític dels pressupostos es va centrar, sobretot, en la credibilitat que mereixia el govern i de la seva capacitat de realització de les inversions anunciades. Des del govern es va defensar, a més dels comptes, de que “sempre fem el que diem que farem”, va definir Baltasar Santos; mentre que des de l’oposició es va remarcar, per exemple, que els 2,5 milions d’euros per a les rieres i torrents s’invertiran fins al 2025 o que “no es pot dir que l’any que ve faran el parc del Botafoc, perquè no serà així”, va apuntar Josep Mercadé (JxV).

Baltasar Santos va definir els pressupostos com a “progressistes, socials i verds”, d’atenció a la ciutadania en plena crisi econòmica, que mantenen la pressió fiscal congelada i que augmenten els ajuts socials a les famílies més vulnerables. Santos també va remarcar l’augment de la recaptació tranferida de la Generalitat, amb 3,6 milions d’euros -el 80% més que aquest any-; i de l’Estat, que aportarà 1,3 milions d’euros al Vendrell, un 14% més. Quant al deute, va apuntar que se situarà per sota dels 30 milions d’euros, un terç del que hi havia fa 10 anys.

Com ja s’havia anunciat la setmana passada, Podem El Vendrell va defensar el suport als pressupostos perquè incorporen una vintena de mesures “per millorar el Vendrell”, va dir la regidora Verónica Moreno.

Des de la vessant més crítica des de l’oposició, en canvi i a banda del ja esmentat, es va dubtar que es pugui resoldre el problema de fuites importants d’aigua (Primàries) i també es va criticar la previsió de recaptar “més del doble” de diners en concepte de multes de trànsit (Som Poble-ERC).

Som Poble-ERC i PSC es van enfrontar a l’hora de valorar, a parer de cadascú, la més o menys implicació del grup de l’oposició en els comptes públics vendrellencs. Segons Som Poble-ERC, el govern “no resol els problemes ni va cap a la vila del futur” i evita, per exemple, municipalitzar cap gestió de servei públic mentre que el portaveu socialista, Christian Soriano, i el regidor d’Hisenda van lamentar que les alternatives del principal grup de l’oposició no s’haguessin presentat en les reunions per confeccionar els comptes municipals. Marc Robert (Som Poble-ERC) va replicar que “ja ho vam fer una vegada, amb el Pla Reactivem El Vendrell, però no serveix de res perquè s’hi van afegir a contracor a última hora, es van fer la foto i després se’n van desmarcar”.

Tot el debat es va tancar amb una diferència clara entre govern i oposició sobre la “garantia” que s’entén que hi ha pel fet de si el pressupost s’acabarà executant tal qual està previst o no.

També et pot interessar

Comentaris