El Penedès descobreix turísticament l’antic camí ramader de la Carrerada de Santa Coloma

Presentació de la nova proposta turística per diversos indrets del Penedès.
17/10/2022 - 19:03h

Entre els dies 29 d’octubre i 1 de novembre se celebraran rutes a peu i en bicicleta per a la promoció d’aquesta històrica ruta de transhumància

El Penedès promou un nou producte de promoció turística amb l’organització d’una activitat de quatre dies a través de l’antiga Carrerada de Santa Coloma, el camí ramader d’aproximadament 60 quilòmetres amb uns 675 metres de desnivell descendent que unia Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) amb Cunit (Baix Penedès) en l’època de la Transhumància i que vol ser un atractiu per donar a conèixer el territori que transcorre per quatre comarques: a més de les esmentades, l’Alt Camp i l’Alt Penedès.

La iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Cunit i el de Santa Coloma de Queralt, amb la col·laboració dels ajuntaments de l’Arboç,  Castellví de la Marca, Sant Jaume dels Domenys, Torrelles de Foix, Pontons, Pontils i el Consell Comarcal del Baix Penedès, es farà entre els propers dies 29 d’octubre i 1 de novembre, 4 dies en què es farà el recorregut a peu o dimarts 1 de novembre amb bicicleta de muntanya (BTT), bicicleta elèctrica o gravel, tot plegat amb l’acompanyament del pastor Salvador López, el qual havia fet aquest camí durant tres dècades, i un ramat d’ovelles.

Dimarts 1 de novembre també es podrà fer l’últim tram a peu, en aquest cas una caminada popular de 14 quilòmetres entre l’Arboç i Cunit, on hi haurà un vermut final a la platja.

“Volem desestacionalitzar el turisme i oferir un nou producte que interrelacioni l’interior i la costa”, ha explicat l’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, que veu en aquesta ruta l’ocasió de “fer un exercici de memòria històrica, d’antropologia i també de geografia”. L’activitat ha estat presentada aquest dilluns a la Masia Cal Noia de Castellví de la Marca, històric punt de pas i descans de l’esmentada Carrerada de Santa Coloma pel qual transcorrien ramats que fins i tot anaven des del Bergadà i punts del Pirineu fins a la marina penedesenca.

La Carrerada de Santa Coloma és un històric camí ramader que s’utilitzava per portar les ovelles a les portes de l’estiu i després de la sega del cereal des de Cunit fins a Santa Coloma de Queralt, passant per l’Arboç, Torrelles de Foix i la Serra d’Ancosa, per pasturar durant setmanes els rostolls que havien quedat als camps.

En acabar l’estiu feien el camí de tornada cap a la costa, on a Cunit els ramats eren rebuts amb una festa.

Salvador López, un dels últims pastors que va fer la Carrerada de Santa Coloma amb ovelles.

Les etapes a peu i en bicicleta

Pel que fa al recorregut previst per fer durant quatre dies a peu, el 29 d’octubre es farà el recorregut Santa Coloma de Queralt-Sant Magí de la Brufaganya, l’endemà es pernoctarà a Torrelles de Foix i el penúltim dia, a l’Arboç.

Quant a les persones que vulguin fer el recorregut en bicicleta, a primera hora del matí de l’1 de novembre se’ls durà al punt d’inici i tot seguit baixaran en direcció a Torrelles de Foix i Cunit. També hi haurà l’opció de fer el recorregut ‘half’, en aquest cas pedalant de Cunit a Torrelles i tornant després a Cunit.

Inscripcions

Les inscripcions per a l’activitat entre finals d’octubre i el dia de Tots Sants ja estan obertes al web www.cunit.cat/carrerada. Hi ha una cinquantena de places disponibles per participar en les quatre jornades a peu, a 75 euros que inclouen els àpats, avituallaments i trasllats de les tendes de campanya.

També hi ha l’opció de pernoctar a allotjaments rurals pagant un suplement. De cara al dia 1 de novembre, hi ha organitzades dues sortides en BTT: la primera traslladarà els participants a Santa Coloma de Queralt en autobús per baixar pedalant fins a Cunit, mentre que la segona sortirà de Cunit per anar a Torrelles de Foix, municipi on es farà el dinar, i tornar a la costa.

La previsió és que tots els grups, ja sigui a peu els quatre dies, només els de la caminada popular del dia de Tots Sants -al preu de 6 euros, amb samarreta commemorativa inclosa- i els que facin el recorregut en bicicleta, conflueixin a Cunit amb l’esmentada festa final.

Els responsables d’aquesta activitat i el Consorci de Turisme del Penedès, representat en la presentació pel seu president, Ramon Riera, han destacat la voluntat de senyalitzar el camí de forma no invasiva i potenciar-lo a través de mapes i fulletons turístics que es difondran als municipis que enllacen els dos extrems de la ruta.

També et pot interessar

Comentaris