Primàries insta l’Ajuntament del Vendrell que pressioni l’Estat per arreglar l’estació de bombeig de Sant Salvador

13/10/2022 - 19:57h

El regidor del grup municipal, Josep Maria Llasat, fa pública la proposició de resolució que portarà al ple de dilluns que ve

El grup municipal de Primàries Catalunya a l’Ajuntament del Vendrell ha presentat una proposta de resolució al proper ple, que tindrà lloc dilluns que ve, 17 d’octubre, perquè el consistori reclami al Ministeri per a la Transició Ecològica de l’Estat que, amb caràcter d’urgència, repari els vicis ocults que te l’obra de l’estació de bombeig de recollida d’aigües pluvials de Sant Salvador, construïda per l’empresa FCC.

Aquest tema s’ha tractat en diferents plens i Primàries remarca que, per la pressió d’aquest i altres grups polítics, en els últims 12 anys “s’han produït avenços puntuals que han permès l’entrada en funcionament de l’equipament, però no tal i com estava previst en el projecte que va redactar l’enginyer autor del mateix”.

En l’actualitat s’ha instal·lat un automatisme per tal que l’estació de bombeig es posi en funcionament en el moment que plogui, “un arreglo que no resol en absolut el problema creat per la mala construcció del col·lector general, que recull les aigües pluvials de tots els carrers perpendiculars al Passeig Marítim” a l’alçada de la plaça de Sant Salvador o ‘de les palmeres’, explica Primàries en la seva proposta.

“Durant tots aquests mesos en que hem patit una extrema sequera, aquest col·lector ha estat sempre ple d’aigua del mar, que com tots sabem entra al col·lector a través de les quasi 300 juntes mal construïdes”, afegeix el grup municipal.

Quan plou, Primàries recorda que el sistema ha de buidar 1,5 milions de litres d’aigua del mar abans que el col·lector de desaigua no pugui funcionar correctament.

“Això suposa un consum elèctric inútil i no sostenible i endarrereix el correcte buidat de les aigües pluvials. Simultàniament comença a entrar, novament, aigua del mar i aigua de la pluja. L’aigua del mar arrastra sorra, que va omplint cada vegada més el col·lector fins que un dia l’omplirà  completament. Ara “funciona” així”, ha explicat Josep Maria Llasat.

En l’esmentat text també es diu que en el projecte es preveia que “naturalment, les juntes estarien ben construïdes, el col·lector seria estanc i estaria sempre sec. En moments de pluja, hi entraria l’aigua i serien les sondes les que posarien en marxa les bombes, amb el consum mínim d’energia elèctrica”.

Primàries Catalunya diu que el proper dia 15 de novembre de 2022 s’acaba el termini legal dels 15 anys per reclamar la reparació d’aquests vicis ocults. La reparació ha d’anar a càrrec de l’empresa constructora, Fomento de Construcciones i Contratas (FCC); i el grup municipal entén que si l’Ajuntament del Vendrell no ho reclama al Ministeri, que és qui va licitar les obres, i aquest no requereix a FCC la reparació, “el dia que es vulgui reparar el col·lector, ho haurà de pagar l’ajuntament, i això pot valdre centenars de milers d’euros”.

“Al nostre entendre, l’actuació de l’Ajuntament ha de ser sempre la de defensar els interessos dels ciutadans del Vendrell i de l’economia del seu Ajuntament. No fer aquesta reclamació només beneficia a l’empresa constructora FCC, que s’estalviaria el cost de la reparació”, conclou la proposta de resolució que anirà al ple de dilluns.

També et pot interessar

Comentaris