Els caçadors reprenen el setge als porcs senglars

30/09/2022 - 18:00h

L’última temporada de caça se’n van abatre 2.326 a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès

Els caçadors han reprès aquest mes de setembre les batudes del porc senglar, en una temporada de caça major que s’allargarà fins a final de març del 2023.

La campanya pretén lluitar contra una de les espècies animals que més maldecaps provoca per la destrucció i consum de cultius al camp i també pel perill que comporta la seva presència, sobretot arran de la proliferació per la pandèmia, en zones properes als nuclis urbans i a les principals carreteres i fins i tot autopistes.

Les comarques de l’Alt i el Baix Penedès no són alienes a la problemàtica, que des dels sectors de la caça controlada confien que millori, arran d’un acord recent amb el Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural de la Generalitat per flexibilitzar una normativa que obligava a comunicar prèviament les zones on anirien els caçadors.

Aquesta obligatorietat, recorreguda judicialment per la Federació Catalana de Caça (FCC) al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va fer que més de 33.000 caçadors deixessin de caçar com a protesta a principi de mes, la qual cosa significava deixar de matar uns 4.000 senglars cada setmana a tot Catalunya i, per tant, que pogués empitjorar la plaga que comporten aquests animals.

Finalment, la Generalitat i caçadors van establir que només hauran d’informar del lloc exacte de cacera en els boscos de propietat pública, un 17% del total.

El 83% restant són finques privades en les quals els propietaris donen permís als caçadors per fer batudes, si bé el president de la Federació Catalana de Caça (FCC) a tota la demarcació de Tarragona excepte les Terres de l’Ebre, Joaquim Vidal, assegura que davant el fet que sovint coincideix que hi ha gent passejant, corrent o en bicicleta, “no pot ser que posis un cartell perquè estàs fent una batuda –la qual cosa és obligatòria– i la gent el llanci; acabarem malament”.

Per Vidal, l’administració ha “d’explicar bé què és la caça i quines bondats té, perquè aquestes espècies no es mantenen a ratlla d’una altra manera i, a vegades, ni tan sols així”. Val a dir també que impedir una cacera autoritzada, per exemple per part de col·lectius animalistes, pot comportar una sanció de fins als 1.000 euros.
Per bé que la temporada de caça major s’allarga fins al març, durant els mesos posteriors es fan també batudes menors, ja sigui per danys puntuals als conreus –abril i maig– o de tot just de dues hores diàries de juny a agost, per la forta calor, que perjudica molt els gossos de caça.

Les xifres de la caça del senglar i altres plagues
Actualment, es calcula que a Catalunya hi ha uns 230.000 porcs senglars –serien el doble dels que hi havia el 2009–, però tot just se’n maten 66.000 per temporada, la qual cosa dificulta el control de les colònies que malmeten els camps. La Generalitat remarca que la meitat dels danys a l’agricultura (el 51%, amb 1.840 casos registrats el 2021) són causats precisament per porcs senglars.

Quant al Penedès, Joaquim Vidal apunta que l’última temporada van ser abatuts 429 senglars a la comarca del Baix Penedès, on hi ha uns 600 caçadors federats del total de 36.000 llicències arreu de Catalunya. Pel que fa a la presència del senglar en aquesta comarca, estaria al voltant dels 4.000 exemplars.

Pel que fa a l’Alt Penedès, el president de la FCC a la demarcació de Barcelona, Joaquim Zarzoso, ha afirmat al 3d8 que a la mateixa temporada 2021/2022 es van capturar 1.897 senglars.

Així les coses, encara hi ha dues espècies també molt presents i, per tant, que també són nombroses en els registres de cacera tant a l’Alt com al Baix Penedès. Es tracta dels conills, que són responsables del 17% dels danys al sector de l’agricultura a Catalunya; i els tudons, una mena de colom salvatge “que s’amaga i fa molt de mal als cultius, perquè si bé fins ara menjava sobretot raïm ara també malmet els camps d’avellanes”, diu Joaquim Vidal sobre un animal que provoca el 6% de danys als conreus del país –la tercera espècie que més destrossa els camps.

A l’Alt Penedès, l’última temporada de caça van ser abatuts 2.385 tudons durant el període hàbil i 3.627 a la temporada de mitja veda; a més de 2.789 conills i, per exemple, 3.335 perdius.

Quant al Baix Penedès, també durant el període 2021/2022, el registre de tudons abatuts és molt superior (12.057 d’un total d’aproximadament 52.000 a tot Catalunya); mentre que els caçadors d’aquest territori van eliminar 7.581 conills.

També et pot interessar

Comentaris