Dos milions d’euros dels Next Generation per a la renaturalització de rieres al Vendrell

26/09/2022 - 18:39h

El projecte presentat per l’Ajuntament del Vendrell és un dels 37 d’un total de 230 peticions d’arreu de l’Estat que ha estat subvencionat amb fons europeus

Els fons Next Generation de la Unió Europea (UE) per a la reactivació econòmica post-Covid han atorgat 2 milions d’euros per a la redacció, concreció i execució del projecte de renaturalitzar diverses rieres, sobretot la de la Bisbal, al seu pas pel municipi del Vendrell i que l’Ajuntament del Vendrell va presentar per un valor d’uns 2,5 milions d’euros, IVA inclòs. Tot plegat es completarà abans de final de l’any 2025.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, i la regidora de Medi Ambient, Núria Rovira, s’han felicitat per l’atorgament d’aquests diners, atès que d’un total de 230 peticions per rebre fons Next Generation d’arreu de l’Estat només han rebut el vist-i-plau del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic 37 projectes, a través de la convocatòria d’ajuts de la Fundació Biodiversitat F.S.P.

El consistori vendrellenc planteja habilitar un gran eix verd que integri les diverses zones comercials del centre, les Mates i les Deveses.

L’actuació principal se centra en la riera de la Bisbal i el torrent del Lluc, però també s’actuarà en el torrent del Cullaré i la riera d’en Solà. Es crearan zones d’esbarjo i, en definitiva, la idea és que el Vendrell guanyi les lleres de la riera -que no deixaran aquesta funció, esclar- per a “fer ús públic i vida en un espai comú”, ha comentat en la presentació del projecte la regidora Núria Rovira.

La subvenció concedida arriba al 95% del pressupost global sense IVA i inclou, com apuntàvem, l’elaboració d’un pla especial urbanístic, la redacció i execució del projecte de renaturalització en un tram de 4 quilòmetres d’espais fluvials i el manteniment de les actuacions.

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament del Vendrell ha assegurat que ara “comença l’etapa del verd urbà, per fer espais que siguin motor d’orgull de cada barri”.

En aquest sentit, l’alcalde vendrellenc ha assenyalat que el nou eix verd se sumarà a la transformació urbana que s’està fent al centre històric per ampliar l’illa de vianants cap al barri de França i que tot plegat s’integrarà en el gran projecte de parc urbà del Botafoc, amb una superfície d’unes 4 hectàrees, de cara a la creació d’una “nova ciutat”.

Kenneth Martínez també ha destacat la voluntat d’aprofitar l’aigua depurada per al manteniment dels torrents.

L’alcalde i la regidora de Medi Ambient del Vendrell, Kenneth Martínez i Núria Rovira, a la llera de la riera de la Bisbal.

Sense barreres

Un dels objectius del projecte subvencionat és eliminar l’efecte barrera que suposa ara per ara la riera de la Bisbal entre el nucli històric i la zona del barri de França i el Tancat. Per això es preveu eliminar murs verticals de formigó i establir vessants naturals amb nous accessos per permetre que la ciutadania s’aprofi als espais naturals verds.

El projecte a executar també haurà de repensar l’actual confluència entre el torrent del Lluc i la riera de la Bisbal, que també serveix per a la connexió viària amb cotxe des del Vendrell en direcció al barri marítim de Sant Salvador.

“Volem que la riera de la Bisbal i el seu entorn deixin de ser un espai evitable, lleig i abandonat i el Vendrell passi a ser més habitable i atractiu”, ha dit Núria Rovira en el sentit d’imitar les ciutats que han “girat cap els seus rius” i guanyar un espai per al gaudi de la ciutadania.

“El verd i el blau, els colors del Vendrell, han estat els grans oblidats dels nostres espais urbans, i ara volem millorar un entorn natural i agrari excepcional”, ha afegit la regidora de Medi Ambient.

Núria Rovira també ha apuntat que enlloc dels habituals gratis de molts murs de la llera de la Bisbal “volem crear en alguns trams espais per a la difusió de la cultura efímera, perquè la natura i la cultura són dues de les nostres prioritats”.

També et pot interessar

Comentaris